joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Tue22012019

Ažurirano02:56:01 PM

Događanja u Viru povodom Božića 2017. godine

  • PDF

Vjernici Župa sv. Jure u Viru pripremali su se duhovno za proslavu Božića i to sudjelovanjem na svetim Misama zornicama kroz 18 dana, što su počinjale u 6 sati, kao i nedjeljnim Misama došašća. Učenici i vjeroučenici sa svojim učiteljicama i učiteljima pod vodstvom ravnateljice Mirjane Mikulić izveli su 21. prosinca Božićnu priredbu u velikoj dvorani osnovne škole Franice Dall'era u Viru, na kojoj su bili prisutni i njihovi roditelji, te virski župnik don Ilija Drmić.
Piše: don Ilija Drmić

Djeca su i u župnoj crkvi izveli skraćenu Božićnu priredbu pod vodstvom svoje vjeroučiteljice Dragice Mikulić, jer je jednoj učenici preminuo otac, a nekoliko drugih bile su prehlađene. Mladi župe okitili su dvije jelke u crkvi i uradili kamene Jaslice kraj oltara, te su uresili crkveno dvorište i spomenik glagoljašima pokraj kojega su poslije Polnoćke priredili domjenak za prisutne vjernike, članove dvaju pjevačkih zborova, djecu i mlade i sve ostale, među kojima je bio određeni broj župljana koji žive i rade u inozemstvu.
Župnik je istaknuo na kraju Polnoćke kako mu je bila želja da u Badnjoj večeri nastupi i novoosnovano HKUD Vrisak iz Vira, a to su i oni željeli, ali se odustalo zbog toga što još nemaju svoju narodnu odoru. Vrisak je osnovan 28. kolovoza 2017., registriran je i ima svoj Statut, pečat i vodstvo. Okuplja članove iz Zavelima, Zagorja, Vinjana i Vira. Osnovano je s ciljem očuvanja, promicanja i razvijanja kulture, tradicije i običaja Hrvata, prvenstveno u ovom dijelu Hercegovine, a i širem našem području. Trenutačno broji oko 70 članova. Vrata su otvorena svim zanimanicima i suradnicima, čijem se učlanjenju raduju.

Don Ilija je pozdravio i članove dvaju naših crkvenih zborova što pjevaju za vrijeme nedjeljnih i blagdanskih svetih Misa, te im je u toj svetoj noći iskreno zahvalio na ljubavi i žrtvi što ih iskazuju svojoj župi.
Naš hrvatski narodni guslar Ante Tolo, član HKUD Vrisak, objavio je još jedan svoj zvukonosač (CeDe), koji su nazočni vjernici i župljani mogli nabaviti nakon Polnoćke, kao i ostalih Božićnih dana.
Naših župljana ima podosta u inozemstvu na radu, te je don Ilija išao za tim da u duhu i povodu Božića obnovimo i učvrstimo svoje opće zajedništvo, s kojim živimo mi prisutni u ovoj župi i kraju sa svima tijekom godine odsutnim našim župljanima na radu u tuđini i iseljeništvu.

Simbol toga zajedništva jest crkva sv. Jure sa svim svojim ukrasima, kojima je uoči ovogodišnjega Božića dodan uz onaj prijašnji spomenik u čast glagoljašima i kameni portal pokraj bočnih vrata naše crkve, što su ga uradili majstori kamenoklesarske radionice Mramor Vir pod vodstvom ing. Mladena Čambera. On je time postao lijepi i trajni ukras ove kamene crkve sv. Jure. U noći su spomenik i portal osvijetljeni umijećem električara Ivana Koštre iz Vira.
Na kraju možemo reći da je crkveno dvorište za ovaj Božić bilo puno svjetlosti što od ukrasnih lampica na čempresima uokrušce crkve, što od svjetiljaka oko kamenoga portala i spomenika u čast glagoljašima.

Ažurirano Četvrtak, 22 Veljača 2018 06:45

Najnovije

Najčitanije

TEČAJNA LISTA

22.01.2019
Srednji
AUD AUD
1
4,674777
CAD CAD
1
4,916389
CHF CHF
1
6,549550
GBP GBP
1
8,399271
USD USD
1
6,530551
EUR EUR
1
7,429155
$ Odabir valute
= Odabir valute

POSJETA PORTALA


Danas:
Ukupno:2584
Najviše u danu:
Pregleda stranica:0