joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sun26052019

Ažurirano08:10:10

Proslava sv. Petra i sv. Pavla u Podbiloj i Viru

  • PDF

U Podbiloj, selu župe sv. Jure sa sjedištem u Viru, proslavljena su dvojica svetih apostolskih prvaka sv. Petar i sv. Pavao, od kojih je sv. Petar zaštitnik tamošnje crkve i groblja. Misno slavlje s početkom u 11 sati predvodio je katolički redovnik morfontanac p. Nikola Tandara, koji je rodom iz susjednoga sela i župe Ričice, a na službi je u poljskom gradu Čenstohovi (Czestochowi), gdje je čuveno svetište Majke Božje, Crne Gospe ili Gospe od Jasne Gore. S njime u koncelebraciji bio je župnik don Ilija Drmić.
Piše: don Ilija Drmić

    Najprije je obavljena procesija s kipom sv. Petra, a potom je uslijedilo misno slavlje, za vrijeme kojega je održao prigodnu propovijed p. Nikola. Govorio je vrlo jasno potičući prisutne vjernike, u najvećem broju odseljenike u pojedina mjesta u Hrvatskoj, na nasljedovanje kreposnih vrlina dvojice apostola, koji su svaki na svoj način svjedočili Isusa Krista i na kraju završili svoj životni tijek herojskom mučeničkom smrću.
    Na kraju mise župnik don Ilija potaknuo je prisutne vjernike na čuvanje i uređenje zavičajne crkve i groblja zahvalivši svima koji su se dotada odazvali na više poziva za takav pothvat. Istaknuto je uređenje okoliša, zatim tornja sa zvonom, te crkve iznutra, koju krase slike čuvenoga slikara hrvatskih korijena Charlsa Bilicha iz Australije s naslovom Duhovna povijest Hrvata i Kristovo uskrsnuće, zatim slika koja prikazuje sv. Petra s naslovom Sv. Petar s ključevima vlasti slikara Branka Budimira iz Podbile i postaje Križnoga puta likovnoga umjetnika Antuna Krešića iz Zagreba a podrijetlom iz hercegovačkoga mjesta Drežnice. Također je zahvalio propovjedniku p. Nikoli na ovome drugome dolasku u župu, i to u ovo plodno i pitomo selo Podbilu ugrađeno u čudesno lijepi kanjon kroz koji protječe rijeka Ričina, a prvi njegov pohod ovoj župi sv. Jure zbio se na sv. Antu ove godine sudjelovanjem u slavlju i predvođenju mise u Podzavelimu, selu pod zaštitom sv. Ante Padovanskoga iz Lisabona.

    U sklopu završnoga blagoslova vjernika p. Nikola blagoslovio je nekoliko motorista iz Moto Cluba Podbila poželjevši okupljanim vjernicima hrabrost u životu, a njima ustrajnost u sporoj i primjerenoj vožnji, kao i ustrajnost u svjedočenju ljubavi prema zavičajnome podnebesju i svim ljepotama ovoga sela Podbile koju čuvaju sv. Petar i sv. Pavao. Otpjevavši pjesmu Zdravo Djevo, Kraljice Hrvata, narod se zadržao u tihoj molitvi na groblju i u crkvi, a potom su otišli pod Šatore gozbe gdje su se okrijepili jelom i pićem kako je uobičajeno na ovakvim susretima i proslavama.
    Istoga dana u 18 sati slavljena je misa pokraj kapelice sv. Petra pokraj puta prema Donjim Polićima. Misu je predvodio župnik don Ilija, a koncelebrirao je fra Danijel Stipanović iz Sinja. Pjevanje je predvodila č. s. Miranda Petric.

Ažurirano Nedjelja, 24 Veljača 2019 13:24

Najnovije

Najčitanije

TEČAJNA LISTA

26.05.2019
Srednji
AUD AUD
1
4,578405
CAD CAD
1
4,930964
CHF CHF
1
6,612254
GBP GBP
1
8,420234
USD USD
1
6,632345
EUR EUR
1
7,421594
$ Odabir valute
= Odabir valute

POSJETA PORTALA


Danas:
Ukupno:2584
Najviše u danu:
Pregleda stranica:0