joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sun16062019

Ažurirano04:29:46

PRESVETO SRCE ISUSOVO | Katunine 2016

  • PDF

Povodom blagdana Srca Isusova 03. lipnja 2016. godine na brdu Katunine u Rošnjačama održana je sveta misa uz blagoslov polja. Misno slavlje je predvodio vinički župnik don Bariša Čarapija.
Piše: ZDZ

Uz nazočnost stotinjak župljana, proslavi Srca Isusova su se pridružili i dožupan splitsko dalmatinske županije gospodin Ante Šošić inače rodom iz Aržana naše susjedne župe kao i gospodin Miro Žaja predsjednik Zavičajnog društva Aržano. U njihovoj pratnji su bili gospodin Petar Bilobrk predsjednik Zavičajnog društva Zavelim (ZDZ) iz Vinice kao i tajnik  ZDZ-a gosp Mirko (Miro) Đikić.

Na samom početku misnog slavlja uz pjevanje litanija od strane župnika bila je i procesija oko kapelice Srca Isusova.
U svojoj propovijedi don Bariša je rekao slijedeće:
Slaveći blagdan Srca Isusova, crkva nas uvodi u središte otajstva Božje ljubavi prema nama. Daje nam osjetiti koliko nas Bog ljubi unatoč našoj grješnosti. Daje nam osjetiti njegovu milosnu dobrotu, unatoč našoj čestoj hladnoći i nezahvalnosti.
Srce je simbol onoga najdragocjenijeg u čovjeku, središta i izvora ljubavi. Kada kažemo da je netko dobroga srca. Time izražavamo nešto najljepše o toj osobi. Čisto, plemenito, dobro srce, nešto je najvrjednije što može resiti čovjeka. Kada želimo izraziti Božju dobrotu, milosrđe, Božju ljubav, onda kažemo „da Bog ima srca“. On je neizmjerno veći od našega srca. Tako je široka srca da njegova ljubav obuhvaća sve ljude, pa čak i grješnike. On nas traži kao pastir izgubljenu ovcu i neizmjerno je sretan kada nas pronađe.
Blagdan Presvetog Srca na poseban način slavi Isusa, Sina Božjeg, kao čovjeka. U njemu otkrivamo čovjeka velikog Srca. On nam sam kaže: Učite se od mene jer sam blaga i ponizna srca! I zato često, posebno u lipnju, mjesecu posvećenom Srcu Isusovu, ponavljamo naš vapaj Isusu: „Učini srce moje, po Srcu svome!“
Isus nas ljubi bezuvjetno i beskrajno. Tu je ljubav savršeno posvjedočio kada je umro za sve koje mu je otac dao, pa i za grješnike. Sveti Pavao kaže: „Baš bi se netko možda za dobra i odvažio umrijeti, ali on je umro za nas dok smo mi bili grješnici. Umro je za nas koji ranjavamo njegovo Srce, za nas grješne. Nikoga nije izostavio. Bog sam, Pastir Dobri, kaže po proroku: Potražit ću izgubljenu, dovesti natrag zalutalu, povit ću ranjenu i okrijepiti nemoćnu, bdjeti nad pretilom i jakom – past ću ih pravedno (Ez 34,16).
Smisao našega života jest što vjernije slijediti u ljubavi našega Gospodina Isusa Krista. A slijediti Isusa u ljubavi znači uznastojati da njegovo Srce zaživi u našem srcu, da budemo s njim sjedinjeni i da ga nosimo svojim bližnjima čije ga srce traži kakvo god ono bilo.
Mi danas živimo u svijetu koji  prožima velika tjeskoba. Srce nam je uznemireno. Zlo je svakog dana sve veće, čak se otvoreno promiče i ozakonjuje. I spontano nam naviru pitanja: Pa gdje je to ljudsko srce? Što se s njim događa? Kako je moguće da još danas postoje ljudi, pa čak i oni koji se pozivaju na Isusa koji se nazivaju kršćanima, a čine tako strašne zločine? Veličina Isusova Srca jest upravo u tome da je prepuno brižne ljubavi i milosrđa za grješnike koje treba spasiti. On traži izgubljene i potiče grješnike na obraćenje. On izravno kaže po sv Evanđelju: Radujte se sa mnom! Nađoh ovcu svoju izgubljenu (Lk 15, 6). Ako želimo biti istinski Isusovi nasljedovatelji, onda moramo moliti za obraćenje svih grješnika, a posebno za obraćenje onih koji ranjavaju, iskorištavaju i ubijaju nevine. Mnogo smo toga i mi doživjeli u Domovinskom ratu. Nemoj nikoga proklinjati, time ih samo jačamo u njihovu zlu, nego moliti da ih Bog potrese iznutra – da spoznaju strahotu zlodjela što ih čine i da ih Bog obrati na pravi put.
Možda nam se ovo čini teško shvatljivim. No, ako smo shvatili i prihvatili što znači nasljedovati Isusa, možemo biti sigurni da je ovo najplemenitiji čin što ga čovjek može učiniti. Isus kaže: Molite za one koji vas progone! (Mt 5, 44). Zapamtite: nije veličina čovjeka u moći, nije veličina čovjeka u osveti, nije veličina u vraćanju zlo za zlom. Veličina čovjeka je u praštanju i ljubavi. Po tom smo slični Ocu nebeskom. Zato treba moliti za obraćenje grješnika. To je jedini put da se svijet izliječi, da ljudi zadobiju ljubav Srca Božjeg, bezuvjetnu ljubav koja mijenja svijet i spašava duše. Umjesto srca kamenog, neosjetljivog, sebičnog i grješnog, imajmo srce novo, živo, osjećajno, susretljivo i milosrdno.
Možda ova riječ trga naše ranjeno srce pa se pitamo što ćemo s onima koji su prognani od zločinaca, koji su morali napustiti svoje domove, kojima su ubijeni mili i dragi, čije su kuće i sela spaljeni? Gdje je tu srce? Imamo li dovoljno srca za njih? Imamo li dovoljno vjere i ljubavi Božje da pobijedimo sebe? Sveta nam riječ govori da će se Bog poput pastira „pobrinuti za svoje ovce i skupiti ih iz svih mjesta u koja se raspršiše u dan oblaka i mraka„ (Ez 11 – 12). dalje kaže: Skupit ću ih iz zemalja i dovesti ih u zemlju njihovu da ih pasem na gorama izraelskim, po svim dolinama i travnjacima (Ez 34, 13). Dakle, Gospodin skuplja svoje! Treba imati nadu! Kada je to Gospodin po proroku Ezekijelu govorio, izraelski narod imao je gorko iskustvo, slično ovom hrvatskom narodu, osobito posljednjih desetljeća. Jeli su svoj prognanički kruh rasijani kojekuda. Bog po proroku poručuje svome narodu: ja ću vas natrag skupit! Dovest ću vas natrag na vaše vrleti, vaše gore, na vaše njive, u vaše gradove i sela. Svi ćete se natrag vratiti! Ali što je uvjet? Imajte srce kao što je Srce Isusovo, srce čisto poput njega, da biste se mogli vratiti u svoje domove pročišćeni patnjom i svetom ljubavlju i da možete započeti novi život kako to Bog od nas traži od nas.
Ovo što sada trpimo, shvatimo kao dar Božji. Kada imamo ljubavi u srcu, unatoč svemu, što nam se dogodilo, trpljenje postaje dar. Trpljenje nas čeliči, postajemo jači, postajemo sposobniji za novo, svjetlo razdoblje naše povijesti. Ako prebrodimo ovu kušnju u čistoći srca, bez proklinjanja i mržnje, čvrsto sjedinjeni u vjeri s ljubavlju Bezgrešnog Srca Marijina i Presvetoga Srca Isusova, biti ćemo jači za ono što nas sutra čeka kao zadaća Božjeg naroda.
Molimo Gospodina, kucajmo na njegovo Srce, neka nas sačuva u čistoći svoje ljubavi, pravednosti i istine. Neka nam dade da se vidimo u svjetlu ne naše, nego Njegove ljubavi i istine. Grješnicima neka dade svjetlo i istinsko pokajanje da se obrate, da se sav svijet izliječi od zla i grijeha, pa da se sva srca raduju ugrijana plamenom ljubavi Marijina i Isusova Srca!
Na samom kraju don Bariša je pozdravio sve nazočne i goste gosp Antu Šošića, gosp Mira Žaju i gosp Petra Bilobrk.
Proslava blagdana se nastavila dalje u obiteljskim domovima uz bogatu trpezu, koju su priredile vrijedne domaćice.

Najnovije

Najčitanije

TEČAJNA LISTA

16.06.2019
Srednji
AUD AUD
1
4,536214
CAD CAD
1
4,932702
CHF CHF
1
6,604782
GBP GBP
1
8,320127
USD USD
1
6,576061
EUR EUR
1
7,409905
$ Odabir valute
= Odabir valute

POSJETA PORTALA


Danas:
Ukupno:2584
Najviše u danu:
Pregleda stranica:0