joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Tue23072019

Ažurirano05:43:18 PM

SV. MARKO EVANĐELIST – 25. travnja

Na početku misnog slavlja ispred bilobrkove pećine a povodom blagdana sv. Marka don Bariša Čarapina je pozdravio sve prisutne vjernike koji su se okupili iz župe Vinica kao i župe Aržano (oko 75). Misno slavlje se pratilo uz prigodne crkvene pjesme.
Piše: ZDZ Kao uvod u misno slavlje don Bariša je blagoslovio polje i sve što je u njemu posijano – posađeno, kao i cijeli puk ovdje nazočan.
U svojoj propovijedi don Bariša je kazao slijedeće.
O sv. Marku najznačajnije govori njegovo Evanđelje. Njegovo pisano djelo govori o njemu kao o odličnom pučkom pripovjedaču. On propovijeda događaje Isusova života jasno, a zaustavlja se i na vrlo dragocjenim pojedinostima što kod drugih evanđelista ne susrećemo. U svom je pripovijedanju pod utjecajem sv. Petra, jer je zapravo njegove kateheze stavio na papiros za potrebe vjernika rimske crkvene općine. – Za njega kažu da je u pisanju „jednostavan i neposredan, sa stanovitom hrabrošću pučke umjetnosti“. On pripovijeda onako kako čine jednostavni ljudi, kao oni koji ne posjeduju veliku kulturu.
- I prilično rašireno štovanje sv. Marka govori nam podosta o njemu. Tako ga latinska Crkva na današnji dan slavi kao mučenika. Prema Martirologiju sv. Marko biva ubijen i pokopan u Aleksandriji, kamo je morao otići iz Rima. A već 829. godine njegovo tijelo nalazimo u Veneciji, koja ga izabra za svoga zaštitnika i sagradi mu velebnu baziliku. Njegov se blagdan ondje slavi najsvečanije.
- U našim krajevima posvećene su, sv. Marku evanđelistu, dvije katedrale u Korčuli i u Makarskoj, a u Zagrebu na Griču starodrevna crkva sv. Marka postade kao neki simbol Gornjeg grada te crkva koja je možda najviše ušla u razna povijesna zbivanja hrvatskog naroda.
- Današnja svetkovina sv. Marka evanđelista može nam biti krasna prilika da se duhovno što više sprijateljimo i s njegovim evanđeljem i sa Svetim pismom uopće. Tome mogu pripomoći i ove misli!:, Sveto pismo je povijest u kojoj je glavni junak Bog sam, koji neprestano govori, djeluje i zahvaća. On je od vječnosti zamislio povijest spasenja, a Sveto pismo od prve do posljednje knjige opisuje njezino ostvarenje.
- Sveto pismo je knjiga Isusa Krista. To vrijedi ne samo za Novi već i za Stari zavjet. Ono je „Radosna vijest o Isusu Kristu, Sinu Božjem“ (Mk 1, 1) koju navijestiše proroci i koja mora biti navještena sve do konca vremena. – Sveto pismo je knjiga nade jer nam govori o najvećoj nadi koja je ikada u povijesti bila dana. Ona nam govori o životu poslije smrti, s onu stranu groba, o vječnosti. – Sveto je pismo knjiga molitve, koja može neprestano hraniti našu i usmenu i mislenu molitvu.
- Sveto pismo je knjiga Crkve. U njoj Crkva pronalazi svoje božansko porijeklo, svoju mudrost, svoju vjeru. Sav nauk Crkve temelji se na Svetom pismu koje osvjetljuje učiteljstvo i usmena predaja. Crkva se u svom bogoslužju i u dijeljenju sakramenata neprestano služi Svetim pismom.
- Magdalena Delbrèl lijepo kaže za Evanđelje. „Ovo je knjiga Gospodinova života. Ono je napisano da postane knjiga i našega života. Svaka je od njegovih riječi duh i život.“ – Slaveći danas sv. Marka, pisca drugog evanđelja, treba da i nas kao i tolike druge prije nas zahvati čar njegova predragocjenog spisa.,
- Danas se počinje sa blagoslovom svega onoga što imamo i posjedujemo, da nam Božji blagoslov otvori i srce i razum da stalno budemo dragom Bogu zahvalni za primljena dobročinstva i da tako kao njegova djeca hvalimo ga i slavimo i zahvaljujemo na svemu i stalno molimo Božje milosrđe da nas i sve ljude obdari onim darovima koji nas osposobljuju za Božje vječne stanove.
Nakon misnog slavlja vjernici su se uputili svojim domovima gdje su nastavili slaviti Boga u okruženju svojih najmilijih članova obitelji kao i pristiglih prijatelja.

 

Najnovije

Najčitanije

TEČAJNA LISTA

23.07.2019
Srednji
AUD AUD
1
4,634231
CAD CAD
1
5,044270
CHF CHF
1
6,701274
GBP GBP
1
8,206752
USD USD
1
6,581790
EUR EUR
1
7,382794
$ Odabir valute
= Odabir valute