joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Thu17102019

Ažurirano06:02:18

BISKUP RATKO PERIĆ BLAGOSLOVIO KAPELICU U MIJAKOVU POLJU

Preneseno: http://mandino-selo.com/wp/mijakovo-polje-blagoslovljena-obnovljena-kapelica/

Na početku svoga današnjega pastoralnog posjeta župi Vinica mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić posjetio je Mijakovo Polje, gdje je u zaseoku Mamići blagoslovio obnovljenu kapelicu, posvećenu prvome hrvatskome kanoniziranom svecu, svetome Nikoli Taveliću, koju su mještani ovoga zaseoka temeljito i lijepo obnovili ove godine, na radost svih vjernika ovoga kraja. 

 

O potrebi njene obnove govori podatak da je izgrađena davne 1972. godine, u vrijeme župnika don Vinka Majića, kada je uz kapelicu izgrađeno i samo groblje.

Uz domaćina, don Barišu Čarapinu, sadašnjega upravitelja župe Vinica, današnjoj svečanosti su nazočio je i njegov prethodnik don Ilija Drmić te svećenici iz susjednih župa, kao i oni koji su ponikli iz ovoga kraja.

Nakon obreda blagoslova i završetka svete mise mještani su upriličili prigodni domjenak, nakon kojega se biskup Perić s ostalim svećenicima uputio u samu Vinicu, nastavljajući svoj vizitacijski posjet ovoj župi.Izgradnju ove kapelice najvećim dijelom su financirali sami župljani kojih, kako su rekli ima tek pedesetak stalno živućih ovdje, dok je glavnina raseljena diljem Lijepe naše, ponajviše u Splitu i Zagrebu. 

U akciju se uključilo i Zavičajno društvo Zavelim iz Splita, posredstvom kojega su prikupljana sredstva i vršena promidžba same akcije među odseljenima. 

Obnovu kapelice manjim dijelom potpomogla je i općina Tomislavgrad a današnjoj svečanosti nazočio je i predsjednik Općinskoga vijeća Tomislavgrad Mate Kelava, kao i Petar Škorić, na prošlotjednim parlamentarnim izborima u Republici Hrvatskoj izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru, sin ove župe, te Mirko Đikić, tajnik Zavičajnog društva Zavelim. 

 

Najnovije

Najčitanije

TEČAJNA LISTA

17.10.2019
Srednji
AUD AUD
1
4,537084
CAD CAD
1
5,096284
CHF CHF
1
6,746307
GBP GBP
1
8,589044
USD USD
1
6,732858
EUR EUR
1
7,430382
$ Odabir valute
= Odabir valute