joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Thu30112023

Ažurirano05:00:19 PM

Obnavlja se Hasanaginičina kula u Vinici, radovi u unutrašnosti Staroga župnog dvora

  • PDF

Već drugi tjedan (od 21. svibnja 2012.) traju radovi u unutrašnjosti Hasanaginičine kule u Vinici, odnosno Staroga župnog dvora koji će biti Zavičajni muzej, Galerija i Memorija hrvatskoga naroda Vinice i okolice.
Piše: don Ilija Drmić

Radove izvode Filip Prljević, Matko Subašić i Petar Urtić; sva trojica majstora iz Vinice. On i su se dokazali kao vrlo vješti restauratori prezbiterija u staroj grobljanskoj crkvi Križa u Vinici i svetišta s donjom prostorijom u tornju nove župne crkve na Brigu. Svoje umijeće pokazali su i na konzervatorskim radovima srednjovjekovne crkve pokraj Staroga župnog dvora, što su potvrdili naši domaći arheolozi i stručnjaci za te poslove iz Livna, Mostara, Zagreba, Tomislavgrada i Imotskoga prigodom svojih pohoda župi Vinici i njezinu župniku prof. don Iliji Drmiću. Ove obnoviteljske radove obavljaju pod stručnim vodstvom naših arheologa i konzervatora dr. fra Bone Vrdoljaka i mr. Tome Anđelića, te uz pomoć viničkoga župnika. Sada su u tijeku uređenja zidova oko prozora i vrata, zatim popunjavanje kamenom rupa u zidovima što su nastale u raznim zgodama za razne potrebe i prilagodbe (proširenje ili suženje prozora i vrata, zaziđivanje pojedinih prijašnjih niša, ugradnja dimnjaka u zidove i sl.).

sam 1506
Novi zatvori

Sve što je do sada urađeno na obnovi ovoga starog objekta iz vremena Kandijskoga rata (prema otoku Kandiji ili Kreti, a vođen od 1645. do 1669. god.) treba zahvaliti sadašnjem župniku don Iliji koji je pisao više zamolbi Vladi Republike Hrvatske (odgovoreno na dvije donacijom u visini od 95.000 KN), te drugim donacijama u visini od 9000 KM što ih je isposlovao spomenuti župnik. Poslova ima mnogo da bi se ovaj objekt doveo do one predviđene razine kako bi konačno mogao služiti svojoj svrsi.
Uza spomenutu pomoć bilo bi dobro kad bi se našao još koji dar kojega domaćega sina i rodoljuba kod nas ili u inozemstvu, pa da se ovo djelo okonča na opću korist i radost domaćih sinova i kćeriju, naše djece i mladeži, kao i brojnih odseljenika diljem BiH, Hrvatske, Europe, Amerike, Kanade, Australije.

Ažurirano Subota, 16 Lipanj 2012 12:13

Najnovije

Najčitanije