joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Fri19072024

Ažurirano05:00:19

Ivan Vukadin i Ivan Buntić s predstavnicima Vinice

Na uskršnji ponedjeljak Vinicu su posjetili Ivan Vukadin, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije i Ivan Buntić, načelnik Općine Tomislavgrad sa suradnicima Tomislavom Kovačom i Nikolom Krstanovićem koji vodi Komunalno društvo i vodovod, kao i Petar Galić zastupnik u zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, koji su u prostorijama Caffe bar Rumor razgovarali s okupljenim mještanima o rješavanju vodoopskrbe, kvalitetnije prometne povezanosti te drugim problemima s kojima se susreću mještani Vinice. Na sastanku su nazočili i predstavnici Zavičajnog društva Stipe Lozušić, Ante Šošić i Petar Škorić.
Piše: ZDZ

Vezano za vodoopskrbu istaknuto je kako je Općina izgradila glavni distributivni vod do Šiška, te bi Komunalno društvo trebalo započeti s radovima na priključcima. Zaključeno je da se u što skorije vrijeme predstavnici naselja dostave popise zainteresiranih domaćinstava za priključke, a odlukom Općinskog vijeća biti će određena sufinancirana cijena pojedinog priključka. Nakon realizacije tih priključaka nastavit će se izgradnja glavnog distributivnog voda i dalje realizacija priključaka u ostalim naseljima.
Razgovaralo se i o problemima loše prometne povezanosti Vinice sa općinskim središtem, kao i problemima oko prelazaka malograničnih prijelaza Pazar (Aržano) i Studenci (Dvorine).


Istaknuta je potreba kvalitetnijeg rješavanja prometne mreže cesta u Vinici, što bi u konačnosti povećalo količinu prometa i osnažilo utemeljenost zahtjeva za većim statusom i lakšim prelaskom preko graničnih prijelaza.   
Zatraženo je uvrštenje u strateške prometne planove prometnice Vir – Vinica – Aržano, koju je potrebno prekategorizirati u cestu županijskog ranga i za istu je potrebno pripremiti projektnu dokumentaciju, kao i dokumentaciju za prometnicu između Mijakova Polja i Zidina, nakon čega bi se pristupilo traženju izvora financiranja za rekonstrukciju istih. Na temu stvaranja kvalitetnijih poprečnih prometnih veza predloženo je da se održi radni sastanak na razini čelništva Hercegbosanske i Splitsko-dalmatinske županije.
Razgovaralo se i o potrebi kvalitetnije skrbi o starijima i nemoćnima koje će obilaziti medicinsko osoblje iz Doma zdravlja što je dogovoreno s Općinom, pa je zatraženo da se po selima popišu sve osobe koje će redovito obilaziti djelatnici Doma zdravlja koji su spremni odmah započeti s tim aktivnostima.


Istaknut je i problem lošeg signala od operatera ERONET i drugih operatera, te je zatraženo da se s operaterima usuglasi prihvatljiva lokacija za postavljanje repetitora koji će osigurati bolji signal, a koja se treba nalaziti blizu izvora struje radi napajanja. Realizacijom te aktivnosti konačno bi se osigurao kvalitetan signal za mobitel i internet u svim selima.
Na sastanku je istaknuta potreba pronalaska osobe  koja bi se prihvatila vođenja MZ Vinica i preko koje bi se koordinirale i lakše rješavale sve navedene aktivnosti, a do pronalaska iste dogovorrno je da svako selo odabere svoga predstavnika s kojim bi se dogovarale sve aktivnosti.


Na koncu je predloženo da se pristupi formiranju Organizacijskog odbora koji bi predložio aktivnosti i program za ovogodišnje obilježavanje Dana Viničkog zajedništva koji se ove godine obiljezava u subotu, 6. kolovoza 2022. godine.

Zavicajno drustvo Zavelim

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije