joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Fri19072024

Ažurirano05:00:19

Proslavljen dan Viničkog zajedništva 2019

Po lijepom vremenu okupilo se uglavnom dosta oseljenih Viničana kako bi proslavili današnji dan.
Foto i tekst: ZDZ

 

 

Na samom početku dobro posjećenog i organiziranog slavlja, naš svećenik don Jakov, sa svojim kolegama je molio odriješenje i blagoslov za sve ubijene i nestale u svim ratovima, a isto tako i branitelji, te prestavnici mjesnih i općinskih dužnosnika su položili vijence te upalili svijeće kod spomenika palim Hrvatskim braniteljima u svim ratovima koje su položili predstavnici Općine Tomsilavgrad na čelu s načelnikom Ivanom Vukadinom, predstavnici zavičajnog društva Zavelim na čelu s Petrom Bilobrkom, te zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić i saborski zastupnik Petar Škorić.

Molitvu kod spomenika je predvodio vinički župnik don Jakov Renić.

Nakon toga smo se uputili u vjerničkoj procesiji u crkvu sv. Križa u viničkom groblju. Svečano misno slavlje predvodio je don Ivan Perić, župnik iz Mostara koji se obratio viničanima sa toplim i poučnim riječima govoreći o hrvatskoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Tijekom misnog slavlja pročitana su sva imena poginulih Hrvatskih vitezova i župljana Vinice u svim ratovima 20. stoljeca (koji su čitale Marijana i Filipa Jurčević). Bilo je vrlo svečano na samoj misi uz pjevanje don Blaža Ivande sa malim zborom, ali najljepše od svega je bilo gromoglasno pjevanje vjernog viničkog puka. Na kraju sv. mise udjeljen je blagoslov svim nazočnima kao i onima koji nisu mogli biti na danasnjem slavlju Viničkog zajedništva.

Naglasci iz propovijedi don Ivana Perića:

"Vrijeme opće devalvacije općeljudskih i kršćanskih vrednota.

Ljestvica vrednota sve više biva naglavačke izokrenuta. Naime, na mjesto negdašnjih, ne tako davnih svetinja našeg naroda, kao što je obitelj i brak, molitva, zdravo domoljublje, dolaze neki novi "ideali" svedeni uglavnom pod jedan nazivnik: osobni interes i profit koji ne bira sredstva do cilja. Takav sumrak vrednota rađa pitanje kod onih koji su se borili za svetinju slobode u Domovinkom ratu: je li društvo kakvo danas imamo ono što su željeli, ponajprije, naši branitelji, i poginuli i preživjeli? Ulje na vatru nadolijevaju oni koji sve glasnije žale za nekim bivšim vremenima..., koji kao židovi u pustinji "roncaju" na Mojsija: kud si nas poveo, zar nam nije bilo bolje u Egiptu, bar nismo bili gladni...? Odgovoriti na pitanje majki i supruga: za koga su moje dijete ili muž život dali, nije lako! Najbolje odgovoriti protupitanjem: što bi bilo da nije bilo njihove spremnosti na dar života na oltar Domovine??? Ostali bi i dalje u duhu bezbožnog komunizma u kojem se preziralo sve što je hrvatsko i katoličko. Ostali bi u ropstvu "egipatskih lonaca" i klanjanja nekom "zlatnom teletu".

Cijena vječnih vrednota, poput istine, slobode...., jednostavno je previsoka! I platiti smo je skupo, ali tim više je svetija i obvezuje na čuvanje i vječno poštivanje!

Kao nacija, čini se, da imamo problem sa raščišćavanjem vlastite prošlosti, i osobno i kolektivno. Osobno, kad se vraćamo starom gijehu i u sv. ispovijedi ponavljamo stare grijehe jer nismo raščistili s grešnim navikama. Kolektivno, kad nismo konačno načisto s vlastitom prošlošću kao narod, da naša djeca konačno znaju što je bilo i 41. i 91. godine... Da znamo pogreške koje smo počinili, ali isto tako da nam po našim slavnim pobjedama netko zlonamjerno ne precrtvama prljavom tintom svete dane "ponosa i slave"....

Probudimo u sebi odgovornost prema životu.
Vratimo vrednote u svoje obitelji, molitve, oprosta, zdravog domoljublja."

Iza svete mise narod se uz jelo i piće družio do kasnih noćnih sati.

Naše zavičajno društvo bilo je nazočno ovom iznimnom događaju i pripomoglo u organizaciji samog skupa.

Hvala svima koji došli uveličati ovaj skup na čelu sa načelnikom Ivanom Vukadinom i njegovim suradnicima te svećenicima koji su sudjelovali na sv misi.

Najnovije

Najčitanije