joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Wed17042024

Ažurirano05:00:19

Dijamantni pir Ive - Ice i Joze Bilobrk

U subotu 9. veljače 2019. u župnoj crkvi na Kamenu u Splitu (uz predvoditelje misnog slavlja o. Anto Knežević župnik i o. Zlatko Pletikosić) proslavili su za vrijeme slavlja svete Mise svoj dijamantni pir - 60. obljetnicu vjenčanja, što se zbilo istoga dana i mjeseca ali 1959. godine u Vinici pred župnikom don Srećkom Čulinom, a kumovi su bili Marijan Ćurković i Jozo Jurčević, obojica zetovi što je u to vrijeme bio običaj.
Tekst: don Ilija Drmić | Foto: Petar Bilobrk

U crkvi Male Gospe na Brigu bilo je ukupno 18 svatova, a vani je padao snijeg. Župnik je pokojni, od 18 svatova još troje je živih uza ove naše drage i časne izbrušene dijamantne slavljenike.
Na ovoj lijepoj svečanosti bila su nazočna uza svoje drage roditelje njihova djeca rođena u Vinici: Frano (r. 9. 9. 1960.), Bože (r. 11. 11. 1963.), Anđelka (r. 9. 10. 1965), Petar (r. 22. 9. 1966.) i Mirko (r. 31. 8. 1970.). Uza sinove bijahu njihove supruge i djeca, a uz kćer njezin muž i njihova djeca. Svi su bili uprtih pogleda u svoje dijamantne dragulje od kojih su potekli kao rijeke u pet smjerova natapajući ovaj naš svijet i narodnosni prostor dobrotom, ljubavlju i ljepotom, te svakovrsnim drugim darovima, od kojih su najveći i najljepši djeca, kojim ih je Bog obdario.
Sin slavljenika Ice i Joze - Frano bio je na ovome dijamantnom piru svojih roditelja sa svojom suprugom Anđelkom r. Varvodić i troje djece: Ivanom, Marijanom i kćeri Josipom. Opet: Ivan sa svojom suprugom Dianom r. Jurela i sa sinom Danijelom i kćeri Nelom koja je toga dijamantnog nadnevka krštena; Marijana s mužem Mijatovićem i sinom Pavlom i kćeri Josipom.
Drugi sin slavljenika - Bože sa ženom Mladenkom r. Šimundža i sinovima Hrvojem i Josipom.
Kći slavljenika - Anđelka s mužem Antom Jelićem iz Čavoglava i s četiri sina: Josipom, Marijem, Ivanom i Antonijem.
Treći sin slavljenika - Petar sa suprugom Ankicom r. Nimac i kćerima Josipom i Lucijom.
I četvrti sin slavljenika - Mirko sa ženom Vlatkom r. Polić iz Vira i djecom Antom i Jelenom.

Časni slavljenik Jozo Bilobrk rođen je 29. 10. 1938. od oca Petra (r. 25. 5. 1893., umro 30. 9. 1992.) u Vinici, selu općine Tomislavgrad, i sjedištu župe Marijina Rođenja, te od majke Matije r. Ledić (r. 1895., umrla 15. 11. 1980.). U toj župi je i kršten, Prvu pričest je primio u Rašeljkama, krizman u Aržanu. U tom ratnom vihoru Drugoga svjetskog rata mnogi Hrvati su ubijeni - njih 192 iz te župe Vinice, a na čelu im je bio župnik don Andrija Majić ml., koji je završio u Jazovki 1945. god., pa župa do 1954. god. nije imala vlastitoga župnika. Te 1954. god. došao je za župnika don Marko Perić, kasnije kotorski biskup, koji je uvijek nosio u srcu ovu župu i njezine nevolje i volje. Dijamantna slavljenica Iva Bilobrk r. Krakan rođena je 13. 3. 1935. u Vinici od oca Nikole (r. 14. 12. 1902. i smrtno stradao 8. 12. 1945.) i majke Jele r. Ćalušić (r. 24. 10. 1903., umrla 29. 10. 1964.), u toj je župi i krštena, primila Prvu pričest, a krizmana je u Studencima.
Jozo je većinu svoga radnog vijeka proveo u Njemačkoj, gdje je radio gotovo 38 godina i na taj način osiguravao glavni izvor prihoda za svoju obitelj, dok je Iva ostala u rodnom kraju (Vinica, Aržano - Bandalovac gdje imaju kuću i Split - Kamen gdje imaju također kuću u Župi sv. Mihovila) brinući se o odgoju i školovanju djece, a uz to skrbeći se za svekra i svekrvu sve do njihove smrti. Život na selu i u gradu s petero djece, dvije starije osobe, a uz to uzgoj krava, svinja, kokošiju i dr. predstavljalo je pravi izazov ali i veliki teret što ga je ova žena, supruga i majka Iva podnosila iz ljubavi prema svojoj obitelji. Život u tim odvojenim uvjetima ovih bračnih drugova nije bio nimalo lagan, ali zahvaljujući dragom Bogu sve je išlo kako treba, te su sva djeca “izišla“ na pravi put. Spomenimo i to da su djeca Joze i Ive Bilobrk, završivši osnovnu i srednju školu, krenuli u život, kako je navedeno, ali i ozbiljan rad i sveukupnu životnu zaokupljenost za vrijednosti koje ne prolaze: Bogoljublje, rodoljublje i čovjekoljublje. Možemo reći i to da je Bože završio viši fizioterapeutski studij u Sarajevu, a Petar je diplomirao na menadžmentu i ujedno je inženjer elektrotehnike u Splitu.
Kad se sve to sagleda, možemo reći da su u tom smislu ovi dijamantni roditelji vrijedni ljubavi i pažnje ne samo svoje djece i unučadi, nego i cijele društvene i crkvene zajednice. Upravo iz tih razloga i pišemo o ovome događaju dijamantnoga pira misleći na potrebe novoga bračnog i obiteljskog života u našoj Domovini.
Iste ove misli nizale su se i prigodom proslave Jozina i Ivina - Icina zlatnoga pira 14. veljače 2009. sa svojom obitelji i rodbinom, te prijateljima i svjedoke Antom Mamićem i njegovom suprugom Anicom također u crkvi sv Mihovila na Kamenu u Splitu, a obiteljsko druženje tom zgodom bilo je u Radošiću (kaštelansko zaleđe), dok je ovoga puta dijamantni pir nakon Mise u istoj župnoj crkvi na Kamenu bio uza svjedoke Zorana Katušića i njegovu suprugu Matildu r. Krakan, ali s jednim novim biserom što je blistao i sjao u cijelome slavlju i još sjaji, a to je krštenje trećega praunučeta, male Nele Bilobrk, kćeri oca Ivana i majke Diane r. Jurela. Zajedničko druženje odvilo se uza zvuke, pjesmu (pjevač Ivica Kostanić Džoni Gitara) i priču po narodnome duhu kao klupko i kolo na TTTS-u u svadbenoj dvorani Imenjak. Lijepo je zvanje: Brak i Obitelj!
Četvorica župnika: don Jakov Renić iz Vinice, don Ante Čipčić iz Aržana, don Bariša Čarapina iz Mostara i don Ilija Drmić iz Vira čestitaju slavljenicima njihov jubilej i cijeloj obitelji, želeći svima zdravlje i radost, te uspjeh u životu i radu. Ovdje spominjemo i to da je don Leo Krakan sin Ivina brata pok. Vlade, pa možemo u ove čestitare i njega staviti, kao i mnoge druge njima drage prijatelje.

Najnovije

Najčitanije