joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Wed04102023

Ažurirano09:39:11

Prestavljanje knjige - ŠIŠKUŠA - vinička kuharica s dušom, autorice Ljubice Mihaljević rođ. Šiško

U subotu 19.10.2019. godine je predstavljena dugoočekivana knjiga Šiškuša - vinička kuharica s dušom, naše Ljubice Mihaljević rođ. Šiško
Piše: Ante Šiško

 

 


Predstavljanje je bilo u dvorani hotela Zagreb u kompleksu Duilovo u Splitu, u nazočnosti velikog broja gostiju i posjetitelja, knjigu se predstavili naši uglednici dr. Darijo Radović, predsjednik Matice Hrvatske u Podstrani; gđa. prof. Suzana Škojo, nastavnica u školi likovnih umjetnosti u Splitu; dr. prof. Ilija Protuđer poznati jezikoslovac; te gdin. Petar Škorić, dipl. novinar i saborski zastupnik u saboru Republike Hrvatske. Kao posljednja u promociji ove izvanredne knjige nastupila je i sama autorica prof. Ljubica Mihaljević rođ. Šiško. Predstavljanje je vodio i moderirao Ante Šiško.

Organizaciju ove prekrasne promocije je preuzela na sebe Matica Hrvatska ogranak Podstrana, te naše Zavičajno društvo Zavelim iz Splita, čiji su vrijedni članovi učinili da ovo predstavljanje bude na najvećooj mogućoj razini koje ovakovi događaji zaslužuju, a po reakciji mnogih koji su nazočili ovoj promociji, to je uistinu bio izvanredan kulturni događaj. Veliko hvala svim prijateljima iz Mh i ZDZ.

Sama knjiga je predstavljena s različitih aspekata koje su promotari iznosili vrlo elokventno i stručno, te je svaki na svoj osoban, ali prepoznatljiv stil sagledao ovu vrijednu knjigu. Svi su naglasili važnost ove knjige u očuvanju naše kulture, povjesne i nacionalne baštine. Sve je dodatno vrednovano sa mnogobrojsnim receptima koje je autorica posložila vrlo stručno, estetski i kulinarski gotovo, savršeno izvorno, te je sve prožeto sa emocijama koje su gotovo opipljive u ovoj antologijskoj knjizi. Šiškuša govori o jednom vremenu, o životu jednog viničkog sela, jedne obitelji, a govori uvjerljivo, stilski izvorno, gramatički savršeno o ljudima, događajima, izrazima, toponimima, o svemu što je autorica nosila u sebi, a sada je to na poseban način podjelila sa svima nama. Zapravo, Ljubica je sa ovom knjigom predala nama i budućim generacijama jedno veliko etnološko, povjesno djelo. Svi predstavljači su složni u ocjeni da ova knjiga nadmašuje kraj kojeg opisuje, zaprav to je priča i kulinarska povjesno etnološka u kojoj se može naći širi hercegovačko dalmatinski kraj te bi se mogla u svakome mjestu zvati svojom.

Sama autorica je na kraju predstavila svoju knjigu i sve što ju je pratilo na tom putu. Priznala je da nije bilo ni jednostavno ni lagano doći do cilja. Vijelo vrijeme je osjećala svoju obvezu da na taakav način mora dati svoj doprinos svome rodnom kraju i zato se i uhvatila u koštac s velikim izazovom pisanja o vremenu djetinjstva kojega je provela u rodnoj Vinici u svojim Šiškama. Ljubica se na kraju zahvalila svima koji su zaslužni za izlazak ove knjige. U prvom reddu svojoj obitelji, posebno kćerki Marti, koja je bila i stručni i aktivni sudionik u ovom projektu, zatim Matici Hrvatskoj koje je u presudnom momentu stala iza tiskanja ove knjige, pa našem Zavičajnom društvu čiji su pojednici učinili veliki napor da ova knjiga i ova promocija budu na ponos svima nama. Ljubica se zahvalila i svim donatorima koji su pomogli u izdavanju ove knjige, a njima i svima drugima je uz posvetu predavala knjigu na kraju ovog prekrasnog skupa u Splitu.

Uz želju i obavezu autorice i svih nas da ovo nije kraj priče,

Srdačan pozdrav.

 

FOTO GALERIJA:

VIDEO ZAPIS:


Najnovije

Najčitanije