joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Tue21052024

Ažurirano05:00:19

Hodočasnik i slikar Branimir Čilić

Bramir Čilić, čije slike Križnoga puta sa sedam koronavirusa razgledate na našem Portalu, podrijetlom je iz Međugorja, a rođen je u Zagrebu 1949. god. Akademski je slikar koji je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Raula Goldonija. Od 1981. do 1988. god. samostalno je izlagao u više gradova i mjesta svojih dragih dviju Domovina i u inozemstvu. U ovom razdoblju uglavnom izlaže u galerijama.
Piše: don Ilija Drmić

 


Ovaj samostalni umjetnik iz Zagreba autor je i nekoliko stotina umjetničkih djela uglavnom s vjerskom tematikom, a izradio je i ciklus slika koji prikazuju križeve, te imao izložbe o stradanju Hrvata diljem RH i BiH. Poznat je po osmišljavanju logotipa i dvaju plakata povodom dolaska pape Ivana Pavla II. u Dubrovnik. Na jednom plakatu je stilizirani starohrvatski pleter, križ i lik Svetog Oca Pape, a na drugom plakatu uz lik  Svetog Oca i njegove boje i stilizirana hrvatska trobojnica, te križ kojeg Čilić stalno slika, jer je to za njega “znak pobjede“ u ovome životu koji shvaća kao hodočašće svijetom od zemaljske do nebeske Domovine.
Od 1988. god. unutar udruge "Art 88", koja okuplja umjetnike iz Hrvatske i BiH, a njegova je relacija: Dubrovnik - Grude - Zagreb, pokrenuo je realizaciju multimedijskog prezentiranja art projekta "Hrvatska na križu, križ u Hrvatskoj".
Ovaj Križni put Isusa Krista značajan je po narisanim koronavirusima i to njih sedam na svakoj slici, koji simboliziraju sedam smrtnih grijeha u koje upada cijelo čovječanstvo, a koronavirus je poticaj na put i hod pročišćenja našega ljudskoga uma i srca, cijeloga bića. Poruka je posve jasna i vrlo vidljiva na slikama koje valja pomno motriti i u sadašnjem trenutku jer Križni put se i sada događa u svima koji su bolesni, nemoćni što od gladi i žeđi, što od zaraze bakterijama i koronavirusom, a ponad svega sa sedam smrtnih grijeha: oholost, škrtost, bludnost, zavist, neumjerenost (u jelu, piću i svemu drugome), srditost i lijenost. Uz ove grijehe valja spomenuti i sedam lijekova, odnosno sedam svetih sakramenata: krštenje, ispovijed, Pričest, krizma, bolesničko pomazanje, vjenčanje i svećenički red.
Slikar ovim svojim slikama potiče sve svoje motritelje na promišljanje o Kristu koji je naš Put, Istina i Život, a tome doprinose i riječi ispod ovih postaja Križnoga puta.

0 - Kristov križ nisu samo dvije drvene grede, nego i sve ljudske nevolje, grijesi, propusti, nemiri, ratovi, neredi, zlo oko, srce, um i virusi. On sve to uzima na se, nosi i na sve to biva razapet kao svoj vlastiti Križ da nas otkupi.


1 - Isusa osuđuje Moćnik svijeta, a Nemoćnik pred Bogom i Isusom. Isus je Snaga, Moć ponizna koja pomaže obraćenju iz grješnoga stanja u stanje svetosti. Nikoga ne gazi, nego sam biva zgažen da nas spasi od virusa zla.

2 - Isus grli križ, naše križeve i križne puteve, sve virusne nevolje i svih sedam smrtnih grijeha naših za koje se kajemo. On uzima na se Križ virusa, križ toga otrova i daje nam lijek da ozdravimo, sedam sakramenata.

3 - Isusu je Križ naš težak i pada na zemlju ali se i diže i ide na Gogotu, Kalvariju da ga razapnu za sedam virusnih, otrovnih zala, te da nas učini spremnima za novi svijet neizmjerne ljepote i svjetla, a on ga stvara i otvara.

4 - Ona koja ga je po Duhu začela i rodila za nas i svijet, prati ga na tome Križnom putu kojim se stvara Nebo, Raj što ga ona već vidi svojim pogledom Majke Sina Božjega i Majke virusna, zlom otrovana čovječanstva.

5 - Šimun Cirenac je prisiljen nositi Kristov križ ljudskih virusa nije samo 7 nego 77 x7. I kad mu je Isus šapnuo da se ne boji nositi Križ - lijek protiv svih virusa, otrova, onda se trgnuo i svojevoljno nosio s nadom.

6 - Vera ikona - Veronika, Prava slika za svijet jest slika Patnika koji nosi tuđe viruse, otrove, grijehe, a sam je Čisti Lik Boga u svijetu - Vera Icon, Prava slika koja se daruje svima zaraženima od virusa grijeha da se obuku u iskonsku ljepotu.

7 - Krist pada drugi put na svome križnom putu posutu virusima, otrovima zla, ali On se diže i ponovno hodi do mjesta gdje će spaltiti sve zlo kojim je otrovan svijet, sve sedmoglavo zolo virusno.

8 - Isus tješeći jeruzalemske žene tješi i nas koje je načeo virus zloće, udruženih sedam virusa, otrova. Govori nam da nismo napušteni, da će nas on izliječiti i uzdići iz okružja zloće do nebeskih visina, rajskih ljepota samo da odbacimo zlo iprigrlimo Dobro.

9 - Treći Kristov pad pod navalom virusnih zala raširenih po cijelome svijetu. Njega padovi neće uništiti ni smrt, to je taj njegov čin da nas popadane od zaraze nametnika virusa i otrova zla digne u Raj i Sjaj života.

10 - Isusa su svukli da mu lakše probodu bok i srce kojim ljubi svijet i čovjeka kao krunu stvaranja. Njegova je glava okrunjena trnovom koronom, trnovim virusnim bodljama otrova mržnje, a ta trnova korona urodit će farmakonom, lijekom Ljubavi.

11 - Eno onoga Križa što ga je nosio nabijena virusima mržnje, osvete, bijede, grješnosti. Na nj će biti razapet i uzdignut između dvojice razbojnike. Na njem će umrijeti s pogledom u Nebo odakle nam dolaze poruke da jesmo i da ćemo biti, a pogled i razbojnika s desne strane uprt je u isto Nebo odakle dolazi spas.

12 - Isus je ispustio duh Božanski, preminuo bez osvete, s molitvom za Svijet od postanka do prestanka, za vrhovnog stanovnika Čovjeka, Adama i Evu, zgazio je Zlo i uzdigao Čovjeka, oslobodio ga i pokazao mu put u Nebo, a sve zle potiče da se oslobode od virusa Zloga.

13 - Skidanje s Križa je pomno i stavljanje u naručje Majke Ljubavi. Čavli se ljubeći slažu na rubac Veronikin, trnova korona se čuva, križ se rastavlja i nosi kao dragocjenost, posudica s octom i sve ostalo... To su svete relikvije koje će proći svijetom uz njegove riječi o lijeku Ljubavi protiv svakoga virusa, otrova.

 

14 - Isusa pokapa u svoju novu grobnicu Josip Arimatejac. S koliko duhovnoga uzbuđenja je to obavio. Navlačeći tešku ploču tiho je zaplakao skupa s Marijom. U dubokoj vjeri ispisao je na toj ploči IHTHIS, Isus jedini Spasitelj.

15 - Ovdje se otkriva smisao patnje i borbe protiv zaraze grijehom, otrovom virusom. Krist je uskrsnuo iz groba i svi će uskrsnuti u Nebo gdje će pred Bogom vidjeti sve čime je zarazio sebe i druge i kako se očistio od svih zaraza za kojima je čeznuo.

__________________
Virus - latinski virus znači otrov.
Farmakon - grčki farmakon znači otrov, a hrvatski lijek koji se daje u dobroj mjeri i namjeri, a ako nije u tim mjerama, onda je pravi otrov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Najnovije

Najčitanije