joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sun16062024

Ažurirano05:00:19 PM

Pjesnik iz Vinice: Franjo Šiško

  • PDF

Franjo Šiško rođen je 3. ožujka 1949. u zaseoku Šiškama sela Vinice i istoimene župe, od oca Ante i majke Dragice r. Šakić. Krstio ga je u Vinici 10. ožujka 1949. don Mirko Mile Iličić. Kum je bio Petar Jurčević.

Vjenčan je 8. travnja 1972. u Splitu s Rosom Marijom r. Pavić. Živi i radi u Splitu, a povremeno dođe u rodni zavičaj koji nosi u svome srcu i o kojemu je iskazao svu svoju ljubav u svojim domoljubnim pjesmama, što ostaje kao trajno svjedočenje ljubavi prema rodnome kraju, ne samo za njega nego još više za sve njegove potomke i sve one koji vole pjesmu kao univerzalni jezik i iskaz. Kao pjesnik kolektiva on je to posebno izrekao i za sebe i za sve koji su se odselili iz Tomislavgrada svojom pjesmom s naslovom: Vraćam ti se, Tomislave Grade.Franjo je do sada objelodanio ove stihozbirke: Moj život i ja (1987.), Molitva za kralja Tomislava (1990.), Stara Djedovino (1992.), Ruže bijele (2003.), zatim dva CD-a Vraćam ti se, Tomislave Grade i Sveti Duje moj, te više audiokaseta, a tiskao je i notnu zbirku uglazbljenih stihova s naslovom Vraćam ti se, Tomislave Grade (1993.). Uvrstili su ga kritičari i priređivači u poetsku antologiju (cvjetovi poezije) autora Mladena Vukovića s naslovom Svetog Duje anđeli koja je objavljena u Splitu 2002. god. i u antologiju Vjekoslava Bobana s naslovom Hercegovina koja je tiskana u Zagrebu 2002. god.

Za svoj rad i poetski uradak dobio je i mnoga priznanja, od kojih spominjemo Medaljon kralja Tomislava i nagradu Tomislavgrada, spomenicu Domovinskoga rata prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je s narodom stvorio državu Republiku Hrvatsku. Za najbolju pjesmu o hrvatskom iseljeništvu Kućo moja dobio je 1989. god. nagradu Hrvatske bratske zajednice iz Amerike.

Franjo, naš “dobri duh” Frane, počeo je pisati i skladati pjesme za hrvatske festivale zabavne glazbe, koje su pjevala poznata glazbena imena, kao što su Miljenko Radišić, Željana Bralić, Kris Galiot, Marko Perković zvani Tompson i dr. Osvajajući publiku pjesme su postale popularne na glazbenoj estradi i pomalo su pristizale nagrade, zatim objelodanjivanja, pjevanja i življenje s tim ritmovima i stihovima. Evo dviju njegovih pjesama koje iskazuju ljubav prema rodnom zavičaju.

Pjesma: Moja Vinica

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije