joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sun16062024

Ažurirano05:00:19 PM

Poziv na izgradnju i uređenje Parka Male Gospe s Trgom glagoljaša u Vinici

  • PDF

Uređenje crkvenog dvorištaVeć tri godine traju radovi na izgradnji i uređenju crkvenoga dvorišta u Vinici pri čemu je velik dio posla napravljen o čemu objavljujemo osvrt prof. don Ilije Drmića, a za dovršetak planiranog očekuje se snažnija potpora cjelokupne zajednice.

Već tri godine traju radovi na izgradnji i uređenju crkvenoga dvorišta u Vinici: prvi put u svojoj povijesti crkveno dvorište je u cijelosti obzidano kamenim zidom primjerene visine, zatim označene su podzidama zelene površine i površine koje će biti popločane kamenom, a put kroz dvorište je asfaltiran, nadalje konzervirana je stara crkvica u koju je postavljen kip sv. Ante i određen Trg glagoljaša s Gospinim kamenim kipom, otpočeta je temeljita obnova staroga župnog dvora, čatrnje, te je podignut spomenik u čast glagoljašima i česma pokraj njega, a kroz dvorište je provedena voda i dovedena do određenih točaka dvorišta radi natapanja travnjaka i budućih sadnica, te dovedena u samu crkvu, po dvorištu je razvedena mreža za struju i konačno između staroga i novoga župnog dvora podignut je gril uz koji će uslijediti kameni stolovi i kamene klupe za župne goste i župljane.
    Nakon ovih poslova slijede završni radovi na izgradnji i uređenju crkvenoga dvorišta prema narisu ing. Sandre Kovačić iz Parkova i nasada u Splitu, a ti su: sadnja stabala (čempresa, breza, lipa, kestenova, japanske jabuke i dr.), ukrasnih biljaka i cvijeća, popločavanje kamenim pločama predviđenih površina u dvorištu, fugiranje ogradnoga zida, uređenje gornje površine zida, ulaznih kapija i svega ostaloga što je predviđeno spomenutim nacrtom.
    Također je nacrtom predviđeno dovršenje dvaju travnjaka kod Spomenika žrtvama ratova (Prvi svjetski rat 52; Drugi svjetski rat 192 i Domovinski rat 15 poginulih) s Oltarom života na Trgu hrvatskih branitelja, te sadanja ukrasnih biljaka s cvijećem.
    Naša su nastojanja išla dosad tako da se godišnje uradi onoliko koliko se dobije donacija od župljana u župi i odseljenih župljana koji su povezani s ovom svojom bivšom župom i rodnim krajem, te i od nekih drugih donatora sa strane.
    Ako bismo sve ove nabrojene poslove s materijalom precizno proračunali: kopanje rupa za stabla, stabla, biljke, cvijeće, kamen, pijesak, cement, dovoz, radnike s plaćama i darovatelje, majstore za pločnike i ostalo..., onda bi cifra bila vrlo visoka, što bi mnoge zbunilo misleći da je to nemoguće uraditi, a ako svake godine utrošimo prispjelu donaciju, onda je to mnogo uspješnije. O svemu se vodi vrlo pomna dokumentacija i kronika u što ima svatko pravo uvida u Župnome uredu u Vinici. Ovaj posao izgradnje i uređenje crkvenoga dvorišta, koje će postati crkveni Park na Brigu u Vinici Male Gospe s Trgom glagoljaša, planiramo raditi u četiri etape. Prva etapa koštala bi 20.000 KM. Radovi bi otpočeli čim se prikupi odgovarajuća donacija bilo izravno u Župnom uredu u Vinici ili pak posredstvom banke na ove žiroračune:


Splitska banka
Žiroračun: S.W.I.F.T. SOGEHR22
IBAN HR34 2330 0033 6002 83586
Konto: 5000995500 - euri i druge valute;
50009955001 HKR (kad se šalje preko Splitske banke) - kune;
2330003-3600283586 (kad se šalje s drugih banaka ili s pošte) - kune

UniCredit banka, Zagrebačka banka Tomislavgrad i BiH
Žiroračun:
- za konvertibilne marke (KM): 3382302200631391
- za devize: BA 39, 3380604816955731, SWIFT UNCRBA 22.


    Svi smo pozvani moliti za uspjeh ovoga djela, zatim odvajati prema svojim mogućnostima određenu količinu novca, a tko uistinu ne može dati novac, možda može nadoknaditi svojim radom ili pak netko dvostruko se više moliti na ovu nakanu.
    Vinica, 29. kolovoza 2011.                                                          don Ilija Drmić, župnik

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije