joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sun16062024

Ažurirano05:00:19

Poticaj i poziv na suradnju svima koji su pročitali knjigu Župa Vinica

  • PDF

Monografija Župa Vinica

Vinički župnik prof. don Ilija Drmić uputio je poticajno pismo svima koji su pročitali monografiju Župa Vinica sa svrhom ostvarivanja konstruktivne suradnje kod ispravljanja mogućih pogrješaka kao i izgradnje zajedničkog pristupa i djelovanja kod realizacije drugih planiranih izdavačkih sadržaja

 

 

Knjiga Župa Vinica, koju su napisali dr. fra Robert Jolić i prof. don Ilija Drmić,  predstavljena je našoj javnosti u Vinici 6. veljače, Tomislavgradu 19. veljače, Splitu 23. veljače, Osijeku 11. ožujka i u Zagrebu 6. travnja 2011. kao i u nekim drugim zgodama u župi i izvan nje.

O njoj su uz autore govorili dr. Jure Krišto, dr. Vlado Šakić, prof. Ivica Vuletić, dipl. nov. Petar Škorić i drugi stručnjaci. Izrečene su mjerodavne prosudbe, a bilo je i izvjesnih kritičkih osvrta većega broja čitatelja ove knjige. Neke primjedbe su uvažene, a ostale još nisu jer se nisu javili oni koji ih imaju nakon pomnoga čitanja. Moramo reći da ima i neopravdanih primjedbi s kojima se neće nitko baviti, a postoje i neke kritičke primjedbe koje su nastale zbog slaboga i površnoga čitanja ili pak nerazumijevanja napisanoga, o čemu također ne može biti rasprave niti korekcija. Najslabije su one primjedbe koje se temelje na izvjesnim izljevima zavisti što je to učinio netko drugi a nisu oni. Trebalo se radovati pojavku ove vrsne knjige bez obzira tko ju je inicirao i napisao, a da se ni sada nije pojavila, trebalo bi kukati što se to objavljivanje nije dogodilo i uostalom, valja plakati da se uistinu do sada to nije zbilo, a moglo je to biti i o 25. (1910. god.) i o 50. (1935. god.) i o 100. obljetnici (1985.). Ipak to je čekalo jednoga don Iliju Drmića, koji uokviruje stoljeće postojanje župe Vinice s fra Barišom Drmićem, našim pučkim svecem, te koji oživljava stare svećenike glagoljaše koji su slavili hrvatski jezik i hrvatska slovesa.
Ovdje bismo željeli svratiti pozornost na ovo enciklopedijsko djelo s naslovom Župa Vinica, koje je nastalo u duljem razdoblju i koje je pisano na temelju dokumenata i s najvećom znanstvenom akribijom. Namjera nam je da se isprave sve eventualne porgješke kako za ovaj portal, tako i za buduće knjige koje će se tiskati, posebice ona o poginulim Hrvatima u raznim ratovima na području naše općine Tomislavgrad, zatim knjiga o Vinici na temelju raznih tekstova i napisa u zadnjih 40 godina u crkvenom i društvenom tisku u kojoj bismo mogli napisati neke bitne osrvre na knjigu Župa Vinica s možebitnim korekcijama i dopunama određenih povijesnih činjenica, kao i još nekoliko gotovih knjiga o župi Vinici koje čekaju svoje objavljivanje u skoroj budućnosti u kojima bi se mogle objaviti također neke korekcije u toj prvoj našoj knjizi o župi Vinici.
Osim toga, želja nam je pokrenuti župni list s naslovom Vinička bašćina o čemu bismo također željeli čuti mišljenja i prijedloge što ih možete slati na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , te odrediti buduću financijsku potporu, kao i za svaku knjigu koju ćemo otiskati, a najnovija od njih jest Jokanov slikopis, Slikarski opus Josipa Jokana Šiške (1942.-1974.), u kojoj također kipte mnoge činjenice o našoj župi Vinici uz opis života i djela našega prerano preminuloga slikara Josipa Jokana Šiške, čija su braća Nediljko Bikan i Stipe učinili sve da se objavi ova knjiga o njihovu bratu slikaru i umjetniku. Ovo je njegov svojevrsni duhovni spomenik, veliko sjećanje na ovoga našega umnika i umjetnika.

Žao mi je da se nitko od raseljenih Hrvata diljem svijeta iz svih sela župe Vinice nije odazvao na poziv autora monografije o Vinici u povodu objavljivanja programa te knjige i njezina sadržaja, što je objavljeno na ovom našem portalu Zavičajnoga društva Zavelim davno prije tiskanja knjige. Nitko se nije javio osim jedne učiteljice Josipe Mamić udate Grubišić koja je napisala svoj osvrt na svoje djelovanje u osnovnoj školi u selu Pasiči. Njezin je uradak objelodanjen u knjizi, a ostale činjenice o školstvu napisane su na temelju nekih spoznaja i s određenim propustima, primjerirce nedostatnim popisom učitelja u osnovnoj školi u Vinici koja je 2002. god. zatvorena jer nije bilo dostatno učenika da bi se mogla održavati redovita nastava.
E sada, tko se ima pravo ljutiti zbog ovoga i sličnoga propusta ili pak tko se ima pravo ljuti zbog nedostavljenih eventualnih stvarnih i materijalnih pogrješaka našega enciklopedijskoga djela Župa Vinica posredstvom onoga e-maila župe ili pak e-maila ovoga Zavičajnoga društva Zavelim Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

Ovo je sada jedini mogući način da se obavijeste svi zainteresirani i da se odazovu ovome važnome i svetome pozivu, kao što su se trebali svi zanimanici odazvati i u povodu objavljivanja onoga važnoga i svetoga programa i sadržaja knjige Župa Vinica kad se moglo štošta sugerirati autorima i svima koji su radili na ovoj pozamašnoj knjizi. Jer, kad knjiga iziđe iz tiska, kasno je onda raspravljati! No, ipak nije nevažno i tada ako postoje načini korekcije pogrješaka, kao u ovome slučaju.

Netko misli da je moguće sve odseljenike diljem svijeta obavijestiti o svemu što se zbiva u Vinici, a ne zna da ni on sam nije u toj istoj mogućnosti i da u tom pogledu tapka. Stoga, iskoristimo ove mogućnosti da stvar bude posve zadovoljavajuća, da nas čuju mnogi koji su dobrano pročitali knjigu i imaju stvarnih primjedbi koje se mogu i moraju uvažiti.

Sve vas najsrdačnije pozdravlja želeći svako dobro u životu i radu župnik s Trga glagoljaša 1 u župni Vinici i s nestrpljenjem čeka odgovore.

Vinica, 25. srpnja 2011.                                                                            don Ilija Drmić

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije