joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sun16062024

Ažurirano05:00:19 PM

Dovršeno zidanje grobljanskoga zida u viničkom groblju

  • PDF

Početkom svibnja 2013. trojica majstora: Filip Prljević, Petar Urtić i Matko Subašić, dovršili su ogradni zid viničkoga groblja s istočne i sjevero-istočne strane.
Piše: don Ilija Drmić

Završni poslovi bili su fugiranje zida i okapnice što je izvedeno besprijekorno lijepo i kvalitetno. Nakon ovoga posla slijedi još čišćenje od viška materijala i nakupljenoga otpada što je nastao prilikom zidanja ovoga zida. Kada završe spomenuti majstori ovaj dio posla, otpočet će drugi, a to je rušenje i ponovno zidanje zida sa zapadne strane, uz asfaltni put što vodi od spomenika žrtvama ratova na Trgu hrvatskih branitelja, pokraj novoga i staroga dijela groblja prema Klimenti i Kovačevu Gaju. Ovaj dio kamenoga zida urađen je 1929. god. za vrijeme župnika fra Karla Grbavca. Došlo je vrijeme njegova preuređenja, ali s istim kamenom samo s betonskim povezom i kamenom okapnicom, a dosadašnja je bila betonska i to postavljena kasnije u eri betona. Kapija je već urađena, što je djelo Zore i Josipa Kovača.
Na kraju ovoga vrijednoga rada iz ljubavi prema dragim pokojnicima ostaje pitanje uređenja i dovršenja kapelice u novome dijelu groblja za što je neophodno prikupiti novčana sredstva, u što bi se trebali uključiti svi oni koji do sada za ovo groblje nisu dali svoje priloge. Na ovu svetu zadaću potiče mjesni župnik don Bariša Čarapina, koji će slaviti svetu misu s blagoslovom polja na Križe 9. svibnja.

 

Ažurirano Subota, 02 Studeni 2013 21:12

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije