joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Fri19072024

Ažurirano05:00:19 PM

Sagrađena nova kuća obitelji Dražetić u Vinici

  • PDF

Krajem veljače i početkom ožujka 2017. donesena je odluka na razini Mjesne zajednice u Vinici, Župe Male Gospe sa sjedištem u Vinici i Zavičajnoga društva Zavelim (ZDZ) sa sjedištem u Splitu, da se otpočne akcija prikupljanja novca i svih drugih sredstava za gradnju kuće prognaničkoj obitelji Dražetić u Vinici.
Piše: don Ilija Drmić

Tada se istupilo u javnost same župe i njezina okružja, te svih odseljenika iz svih sela župe Vinice: Mijakova Polja, Zaljuti, Rošnjača, Podzavelima, Pasiči i Vinici.

Evo toga poziva za pomoć iz Vinice od 2. ožujka 2017. pod naslovom: Akcija Mjesne zajednice Vinica, Župe Male Gospe u Vinici i Zavičajnoga društva Zavelim: “Poštovani! U našoj Mjesnoj zajednici Vinici i župi Male Gospe nalazi se u selu Vinici od početka Domovinskoga rata jedna prognanička obitelj Dražetić iz Dobretića kod Jajca, koja se nije uspjela vratiti u svoje mjesto i župu gdje im je sve porušeno. To je obitelj pok. Peje Dražetića (sin oca Pave i majke Jele r. Dražetić) i njegove žena Marije r. Jelić (kći oca Nikole Jelića iz Dražetića i majke Anđe r. Solin od Ljubuškog), te sina Ilije. Otac te obitelji Pejo je preminuo u Vinici 2008. god., a pokopan je u rodnom mjestu. Ovdje su ostali živjeti njegova supruga Marija i njihov sin Ilija. Najprije su bili u jednoj kući u zaseoku Vinice Ivande, čiji su vlasnici u Tomislavgradu i Makarskoj, a potom su se preselili u jednu drugu vrlo trošnu staru kuću u zaseoku Vinice Kovačev Gaj, čiji su vlasnici u Omišu. Vlasnici ove kuće, u kojoj sada stanuju, zatražili su da se isele, a da i nisu oni to tražili, bilo bi nužno napustiti tu trošnu kuću u kojoj se pojavi vrelo, i to u kuhinji, čim počnu padati kiše i voda teče van kroz ulazna vrata. No, oni su zahvalni objema obiteljima, Ivanda i Jurčević, koje su im dopustile stanovanje u takvim kućama kroza sve ove godine.


Sada bi njima trebalo pomoći da imaju krov nad glavom. Najprije valjalo bi im osigurati zemljište da bude njihovo vlasništvo, a potom treba otpočeti izgradnju koja bi trebala završiti do kraja ove 2017. god. kako bi se mogli preseliti u nju za Božić.

Zahvaljujući na svemu svima vama iz Vinice, Pasiči, Podzavelima, Rošnjača, Zaljuti i Mijakova Polja gdje god da jeste, na svemu što ste do sada učinili za ovaj svoj voljeni kraj, koji još uvijek živi, očekujemo i ovom prigodom vašu podršku i potporu, kao i od svih drugih ljudi dobroga srca, ovoga projekta izgradnje kuće za staricu Mariju (rođena 1934. god.) i njezina sina Iliju (rođen 1974.), koji su se srodili s ovim krajem i narodom i ne kane nigdje odavle. Primite iskrene pozdrave od članova Mjesne zajednice, Župe Vinice, Uprave Zavičajnoga društva Zavelim i Organizacijskog odbora.“ Među članovima Organizacijskog odbora bili su i dvojica prijatelja i susjeda, Filip Jurčević i sin pok. Peje Ilija Dražetić. Njih dvojica su uza suradnju sa župnikom don Barišom Čarapinom i predsjednikom Mjesne zajednice kao i vodstvom Zavičajnoga društva Zavelim najprije riješili u Općini Tomislavgrad stvarno i pravno pitanje terena gradnje kuće na Kovačevu Gaju, potom dozvole i plaćanja svih komunalija, te organizirali prikupljanje novčanih i drugih sredstava posredstvom Zavičajnoga društva Zavelim i izravno od pojedinih poduzeća i pojedinaca, među kojima su i svećenici, župni karitasi i karitativna udruga Kap ljubavi što je vodi fra Jozo Radoš Đoka, župnik iz Roška Polja.


Potom se pristupilo izvođenju radova koji su tekli sukladno prispjelim sredstvima. I na kraju došlo se do završnice izgradnje obiteljske kuće na čijoj je izvedbi radilo više osoba, a u koju su se uselili početkom studenoga majka udovica i neoženjeni sin, Mara i Ilija Dražetić. To je najbolji Božićni dar ovoj obitelji, a svim darovateljima, čija su imena objavljena na Portalu Zavičajnoga društva Zavelim - do početka studenoga 2011. preko 150 imena, a zacijelo ima i onih koji nisu željeli objavljivanje imena a dali su u novcu, u predmetima i radom.

U Župi Vinici u zadnje 3 godine župljani i prijatelji iz virskoga dijela Podzavelima pomogli su u izgradnji nove kuće neoženjenoj braći Branku i Zdravku Orloviću - oni iz župe Vinice a kuća na području župe Vir, koja čeka konačno dovršenje i potom njihovo useljenje, te pomogli su u uređenju kuće neoženoj braći Petru i Filipu Perkoviću iz Mijakova Polja. Te akcije su hvale vrijedne i pokazateljem su socijalne osjetljivosti župljana i ostalih dobrotvora.


Sve ove humanitarne akcije, kao i mnoge druge karitativne usluge, prolazile su pod budnom paskom i velikom ljudskom i kršćanskom skrbi Filipa Jurčevića uz mnoge druge inicijatore i donatore, pogotovo ova najnovija akcija što se očitovala u izgradnji kuće obitelji Dražetić. Župnik, predsjednik Mjesne zajednice, članovi Uprave ZDZ i drugi obavljali su svoje poslove i pomagali, ali dirigent cijeloga orkestra od 200 i više ljudi, voditelj ove humanitarne i karitativne akcije uza sve njih bio je Filip Jurčević, kojemu treba čestitati na uspješnosti i ustrajnosti. On se toliko žrtvovao da se sav pretvorio u neopisivu dobrotu. On je želio da mu susjed i prijatelj iziđe iz vlage podrumske u suhoću i ljepotu nove kuće i uspio je, na čemu zahvaljuje i on i obitelj Dražetić najprije Bogu izvoru Dobrote i Ljubavi, a potom svima koji su na bilo koji način sudjelovali u tome ostvaraju, a napose ovome Filipu.

Ažurirano Ponedjeljak, 26 Ožujak 2018 21:12

Najnovije

Najčitanije