joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Fri19072024

Ažurirano05:00:19

Duvanjski žrtvoslov

  • PDF

Duvanjski žrtvoslovPoziv dr. fra Roberta Jolića svima koji znaju nešto o bilo kojoj žrtvi rata s duvanjskog prostora da pregledaju ovu radnu verziju Duvanjskog žrtvoslova, te podatke o žrtvama eventualno dopune i/ili isprave te dostave fotografije.

Duvanjski žrtvoslov

(RADNA VERZIJA)Priredili:
dr. Robert Jolić
dr. Jure Krišto
Ante Tadić

Pokrovitelj:
Općinsko vijeće TomislavgradDuvanjski žrtvoslov obrađuje žrtve s duvanjskoga prostora u Prvome i Drugom svjetskom ratu – kako Hrvate katolike, tako Bošnjake muslimane i pravoslavne Srbe. Jedini kriterij je da je netko žrtva rata (i poraća).
Podatci za Hrvate su prikupljeni u onoj mjeri koliko je to dosada bilo moguće, na temelju matičnih knjiga i stanja duša svih duvanjskih župa, kao i dosadašnjih popisa ratnih stradalnika (popisi duvanjskih župnika1989./90. ili onih objavljenih u Duvanjskom zborniku 2000. godine).
Podatci za pravoslavne i muslimane još se očekuju. Zasada su prikupljeni tek neki nedostatni podatci.
Radna verzija Duvanjskoga žrtvoslova daje se na uvid javnosti, kako preko duvanjskih mrežnih stranica, tako u papirnim kopijama (koje ćete moći nabaviti u zgradi Općine Tomislavgrad ili u župnim uredima na duvanjskom području). Očigledni nedostatci ili sumnjivi (nesigurni) podatci obilježeni su crvenim slovima ili žutom podlogom. To međutim nipošto ne znači da su svi ostali podatci potpuno sigurni. Važno je dakle naglasiti da su svi podatci zasada samo privremeni i podložni izjmenama i dopunama.
Svi oni koji znaju nešto o bilo kojoj žrtvi s duvanjskoga prostora pozivaju se da pregledaju ove podatke te ih eventualno dopune i/li isprave te dostave fotografije članova svojih obitelji koji su stradali kao žrtve Prvoga i Drugoga svjetskog rata. (Napomena: oni koji su fotografije dostavili za izradu monografija župa Seonica, Roško Polje i Vinica ne trebaju ponovno dostavljati iste fotografija!)
Dopune, ispravke ili fotografije možete dostaviti na sljedeći e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript (s naznakom: za Duvanjski žrtvoslov). Fotografiju svakako potpišite: navedite o kojem je selu riječ, ime i prezime osobe, ime oca, kao i redni broj u popisu – kako ne bismo načinili pogrešku prilikom objavljivanja monografije.
Ako niste u stanju poslati podatke ili fotografije elektroničkom poštom, možete isto dostaviti u zgradu Općine Tomislavgrad, odmah na ulazu u zgradu; ured br. 11. kontakt-osoba Iva Krajina. U slučaju da dostavite fotografiju, ona će biti skenirana, a vama će original biti odmah vraćen.

Duvanjski žrtvoslov sastoji se od tri velika poglavlja:
1.    Duvanjska stradanja u ratu i poraću (opći prikaz) – dr. Jure Krišto.
2.    Popis duvanjskih žrtava ratova (pojedinačni popis za Prvi i Drugi svjetski rat, po duvanjskim župama, a potom i po selima; tu je i popis srpskih i muslimanskih žrtava koji nam je trenutno dostupan) – dr. Robert Jolić (devet župa duvanjskoga dekanata) i Ante Tadić (župa Tomislavgrad).
3.    Svjedočanstva (o masovnim zločinima u Drugom svjetskom ratu i poraću, kao i o „križnom putu“ 1945. godine; izbor od 15 svjedočanstava) – više autora, najviše fra Mate Tadić i Ante Tadić.

Od ovih poglavlja na uvid javnosti prije konačnog objavljivanja knjige stavlja se samo 2. poglavlje, koje je ujedno i najvažnije. Cjelokupna verzija bit će objavljena u jesen 2012., nakon što se prikupe svi dostupni podatci, kao i fotografije.
Nadamo se da će se cjelokupna duvanjska javnost odazvati pozivu te da će svi koji imaju mogućnost doprinijeti da objavimo što cjelovitije podatke. To je naš dug žrtvama, u najvećem broju nevinima, najmanje što možemo učiniti da se njihova žrtva nikada ne zaboravi. Ali niti ikada više ponovi!

dr. fra Robert Jolić

Preuzmite radnu verziju Duvanjskog žrtvoslova.

 

Najnovije

Najčitanije