joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Fri07082020

Ažurirano06:09:06

Kako naše ljepote vide drugi, a mi ih često ne zamjećujemo!

Potkraj travnja, 2016. godine, Žensko društvo Gospe od Ružarija iz Pakoštana posjetilo je jugozapadni dio Hercegovine u suradnji s firmom za usluge prijevoza i turizma "Kovač Bus", koja je vrlo uspješno obavila organizaciju vožnje autobusom do naših odredišta na koje smo krenuli iz prelijepog mjesta na moru - Pakoštana.
Preuzeto s portala Tomislavnews.Naša prva postaja bila je u Mijakovu Polju, koje je u sastavu župe Vinice, gdje smo srdačno dočekani kod obitelji gosp. Nikole i gđe Marije Mamić. Tu smo se okrijepili hranom i pićem, ukusnim specijalitetima kuće i ovoga kraja, koje su im pomogle pripremiti i servirati vrijedne ruke gosp. Dinka i gđe Katice Prljević. Zaustavljanje kod njih bila je okrjepa za dušu i tijelo. Svima bih preporučila odlazak u ovo ruralno i predivno okruženje s beskrajnim zelenilom iz kojeg se čuje skladni pjev ptica, gdje se još osjeti miris čiste netaknute prirode koju krasi krš i kamen.

Nakon što smo se pozdravili s obiteljima Mamić i Prljević, krenuli smo u mjesto Vinica - najudaljeniju točku općine Tomislavgrad. Vodič na toj dionici, profesor i predsjednik Općinskog Vijeća Tomislavgrad Mate Kelava, upoznao nas je sa zanimljivostima ovog kraja.

Vinica je ime dobila po vinovoj lozi koja se uzgajala na tom području. Iako je šezdesetih godina prošlog stoljeća imala gotovo 3000 stanovnika, danas ih je manje od 300, i to uglavnom starijih. Negativni trend iseljavanja se i dalje nastavlja, unatoč tome što se sve više obnavljaju stare ili grade nove kuće, uglavnom iz sentimentalnih razloga ili kratkog odmora tijekom ljeta.

Posjetili smo spomenik poginulim braniteljima u Prvom i Drugom svjetskom ratu i poginulima u Domovinskom ratu (u svemu 259 poginulih Hrvata u ta tri rata), a zatim smo krenuli prema centru mjesta gdje se nalazi stara srednjovjekovna crkva u čijoj se blizini nalazi kula Hasan Age Arapovića, vođe zapovjednika turskih graničara, u kojoj je prema legendi boravila njegova žena Fatima Arapović, glasovita Hasanaginica, glavni lik čuvenog hrvatskog epa, koja je prema lokalnoj predaji tu u blizini pokopana...

Najnovije

Najčitanije

TEČAJNA LISTA

07.08.2020
Srednji
AUD AUD
1
4,530217
CAD CAD
1
4,744653
CHF CHF
1
6,937579
GBP GBP
1
8,298266
USD USD
1
6,296998
EUR EUR
1
7,467610
$ Odabir valute
= Odabir valute