joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sun10122023

Ažurirano05:00:19

Spelološko istraživanje jame Brina

  • PDF

Jama Brina u Vinici

U sklopu priprema spelološkog društva Mijatovi Dvori iz Tomislavgrada, za spelološku  ekspediciju  u Makedoniji, koja će se održati  od  20. rujna do 5. listopada 2008. godine, članovi društva su izvršili istraživanje jame Brina u Vinici.

Vinički župnik don Ilija Drmić, koji je na izložbi spelološkog društva Mijatovi Dvori 13. Kolovoza 2008. godine  upoznao istaknutog spelologa Tonča Blažinovskog, koji je istražio Bilobrkovu pećinu, te druge  špilje i jame na ovom području. O istraživanju Bilobrkove pećine prije 11. godina sačinjen je i video zapis, koji je dat na obradu u u Foto studio Perković u Splitu, kojeg će zainteresirani  za spelološka istraživanja i sadržaj unutrašnjosti pećine moći pogledati.
Nakon toga akciju istraživanja jame-stavele Brina, špilje iz koje povremeno teče voda, inicirao je I organizirao Petar Bilobrk –  dopredsjednik Zavičajnog društva Zavelim,  a spuštanje , istraživanje i snimanje jame obavila je spelološka ekipa u sastavu:

  • Tonči Božinovski,
  • Ivan Buatić,
  • Josip Marković,
  • Tomislav Krišto
  • Tomislav Zvonar,
  • Ante Vukadin,
  • te snimatelj Miro Šimunović

Spelološka ekipa je snimaila i istražila jamu koja je puna života (golubovi, dežvdenjaci)
U geološkom smislu jama je dijelom tektonika, a zbog slivnog odnosa u početnom dijelu je ponor, dok je u završnom dijelu izvor.
Ona je u geološkom rascjepu, a radom vode I istiskivanjem tla izradila je gotovo mramorne izglačane oblike. Jama je istražena do dubine od 142 metra, kada se naišlo na vodenu prepreku, pa će se naknadno izvršiti daljnje istraživanje s roniteljskom i posebnom opremom za podvodno snimanje.
Spelološka akcija provedena je uoči Male Gospe, nadnevka 7. rujna 2008. godine,u vremenu od 12,00 do 18,30 sati. Tijek spelološkog istraživanja pratili su čelnici Zavičajnog društva Zavelim Petar Škorić i Petar Bilobrk, te mnogi župljani koji su obišli lokaciju jame donoseći osvježavajuća pića i zainteresirano iščekujući izlazak spelologa i rezultate istraživanja. 
Nakon akcije nastavljeno je druženje spelologa uz razmjenu dojmova sa zanimljivostima iz jame, uz okrjepu i piće koje je organizirao don Ilija Drmić.

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije