joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sun19052024

Ažurirano05:00:19

Petar Škorić, predsjednik HDZ Splita i dopredsjednik ZD Zavelim

  • PDF

Prenosimo intervju dopredsjednika društva koji je objavljen na portalu Tomislavnews.com
Izvor: www.tomislavnews.com Obnovljeni HDZ je vratio povjerenje birača, a mi ćemo građanima Splita vratit ponos, dostojanstvo i optimizam


Petar Škorić rođen je u Rošnjačama, u Viničkoj župi, a duvanjskoj općini, prije 40 godina. Diplomirao je novinarstvo u Zagrebu, a u Splitu Upravno-pravni studij. Bio je djelatnik MORH-a kojeg je napustio radi ustrojavanja Područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje Split kojem je bio dugogodišnji pročelnik, a sada je na dužnosti zapovjednika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite.
Polovicom prošle godine Petar Škorić je postao predsjednik HDZ-a grada Splita, drugog po veličini grada u Hrvatskoj, gdje je dobio gotovo plebiscitarnu potporu članstva pobijedivši već u prvom krugu između pet kandidata. Prethodno je godinama bio predsjednik vrlo aktivnog Zavičajnog društva Zavelim sa sjedištem u Splitu , koje okuplja brojne odseljenike, prvenstveno iz župa Vinice i Roška Polja.
Mnogi će se Škorića sjetiti iz poznatog tv-snimka nakon ulaska Hrvatske vojske u Knin, sa brifinga generala Gotovina koji viče:“Škoriću, gdje je križ!“ Dakle, Škorić je dragovoljac Domovinskog rata od lipnja 1991., bio je pripadnik splitske 141. brigade HV-a, te ratni suradnik generala Ante Gotovine, sudjelovao je u brojnim akcijama i nositelj je sedam državnih odličja…..
Vrlo rado se odazvao odgovoriti na pitanja Tomislavnews.com.

Gospodine Škoriću, odmah na početku komentirajte nam jučerašnje rezultate izbora za EU parlament u Republici Hrvatskoj?

Hrvatska budućnost je u Europi, a HDZ je našu zemlju doveo do ulaska u EU. Kukuriku koalicija je šlampavo i sebično organizirala izbore za Europski parlament očekujući slabiju izlaznost birača i bolji rezultat lijevoj opciji. Njihovo bahaćenje i nepotrebno trošenje milijuna kuna, koje su se mogli uštedjeti da su izbori provedeni istodobno sa lokalnim izborima, birači su kaznili i svoje povjerenje usmjerili prema listi HDZ-a. U Splitu HDZ je ostvario značajan rast i duboko vjerujem da će birači i na predstojećim lokalnim izborima izabrati HDZ, te najkompetentnije i najsposobnije kandidate Vjekoslava Ivaniševića i Zlatka Ževrnju, koji će u bolje sutra voditi grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju.

Kad smo već kod aktualne vlasti u Republici Hrvatskoj, kako ocjenjujete djelovanje kukuriku koalicije?

To je potpuno promašena vlast koja je prevarila birače. Ne znam postoji li nešto pozitivno za istaknuti. Potvrđuju da su došli potpuno nespremni, nisu nekompetentni, u svemu lutaju i improviziraju.
Od dolaska na vlast provode jednu ekstremno liberalnu i antisocijalnu bešćutnu gospodarsku politiku, koja se ogleda u novim poreznim opterećenjima najosjetljivijih kategorija stanovništva, masovnim stečajevima i otpuštanjima, a što je dovelo do rekordne stope nezaposlenosti i vala poskupljenja. Zatim, nameću radikalne liberalne moralne i etičke vrijednosti, što se ogleda kroz donošenje zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, zagovaranju legalizacije prostitucije i lakih droga, marginaliziranju i stigmatizaciji vjeronauka nametanjem građanskog odgoja utemeljenog na ateističko-agnostičkom svjetonazoru.
Jedino čime se temeljito bave je veličanje komunističkog totalitarizma i zataškavanje zločina komunističkog režima, što se ogleda kroz povijesni revizionizam ukidanjem saborskog pokroviteljstva nad Bleiburgom, zaustavljanjem kaznenih progona počinitelja zločina poslije završetka II Svjetskog rata, vraćanjem jugoslavensko-komunističkog diskursa u javni život poticanjem rehabilitacije komunističkog totalitarnog režima.

Kad ste Vi preuzeli kormila stranke u Splitu kazali ste da želite obnoviti jaki i čvrsti HDZ. Što ste od tada napravili?

Preuzeo sam stranku u teškom i prijelomnom trenutku kada su nam naši politički protivnici prognozirali nestanak sa političke scene. Nakon gubitka izbora bili smo suočeni sa rješavanjem vlastitih nagomilanih problema što je dovelo i do pasivnosti samoga članstva. Završetkom izbora HDZ je kadrovski pročišćen, osnažen i pomlađen. Okrenuli smo novu stranicu unutarstranačkog jačanja, jer Hrvatska treba snažan, čist i profiliran HDZ, jer jedino obnovljeni i jaki HDZ može našim građanima vratiti dostojanstvo, ponos i optimizam.
HDZ treba služiti narodu i za to su mu potrebni nepotrošeni i novi ljudi, a ne klijenti određenih interesnih skupina koji se grčevito bore za vlast. Otvorili smo vrata i novim ljudima jer želimo svojim biračima ponuditi kvalitetne ideje koje mogu donijeti nove nepotrošene osobe. HDZ je danas pristan svugdje u javnom životu grada Splita gdje ima puno toga za učiniti i kazati. Oživili smo stranačko djelovanje i komunikaciju sa našim članstvom.
Pružili smo priliku svima koji žele raditi za opće dobro i takvima stranka pruža vjetar u leđa. Među našim članstvom postoji ogroman potencijal kojeg budimo i postupno razvijamo. Otvoreni smo prema svim mislećim intelektualcima i svim dobronamjernim domoljubima. HDZ ima puno toga za kazati i učiniti da se na svaki način poboljša život građana Splita.

Trenutačno ste, kao predsjednik HDZ –a Grada Splita, najviše angažirani u lokalnim izborima u kojima je za gradonačelnika Splita predložen kandidat HDZ-a , poznati arhitekt Vjekoslav Ivanišević. Kolike su njegove šanse biti izabran za gradonačelnika Splita?

Kolike su šanse Vjeke Ivaniševića najbolje govori činjenica da je prva anketa, odmah po objavi njegova imena za kandidata za gradonačelnika Splita, pokazala da se HDZ u Splitu počeo „dizati iz mrtvih“ a sam gospodin Ivanišević je imao 18 % glasova u anketi. Od tada smo obišli skoro sve kotareve u Splitu, u predkampanji predstavili našega kandidata javnosti , a za koji dan ćemo u predstaviti i program našega kandidata i njegov pobjednički tim. Uvjeren sam da je Vjekoslav Ivanišević najbolji i najkompetentniji kandidat, čovjek koji je stvarao i gradio, te da će postati novi splitski gradonačelnik.

Kakve rezultate HDZ prognozirate-priželjkujete u Splitu na lokalnim izborima?

Kao što rekoh, imat ćemo svoga gradonačelnika , a rezultati stranke ovise od mogućih koalicija, ali sam siguran da ćemo podvostručiti broj vijećnika u Gradskom vijeću.
Nećemo Vas više „dušiti“ politikom, još nam samo recite koliko HDZ Split ima članova i jesu li ljudi porijeklom iz duvanjskog kraja, a kojih je mnogo u Splitu, uglavnom u HDZ?
Splitski HDZ broji oko 4000 članova. Nije se nitko bavio tom vrstom statistike, ali mogu kazati da su velika većina Duvnjaka koje poznajem ili članovi ili simpatizeri HDZ-a.

Možete li, ukratko, predstaviti Zavičajno društvo Zavelim?

Osnovala ga je 2008. godine u Splitu grupa entuzijasta sa svrhom povezivanja i institucionaliziranog djelovanja svih odseljenih, a koji vuku porijeklo iz Zavelimskoga kraja.
Željeli smo kao organizacija potaknuti ogroman potencijal odseljenih na širenje ljubavi i čvršću vezanost prema svom zavičaju. Cilj nam je bio da našim djelovanjem pokrenemo ideje i ostvarenja koja će poboljšati životne uvjete domaćim stanovnicima, te potaknuti odseljene na češći povratak i obnovu rodnoga kraja
U društvu djeluje 70-tak članova koji su aktivni na splitskom području, a imamo i snažnu bazu u Zagrebu i Osijeku.
Brojnim aktivnostima mještana i odseljenih, razbijena je monotonija i mrtvilo, daje se poticaj pozitivnom ozračju i stvaralaštvu. Posebno je oživio duhovni i kulturni život, a izgradnja novih prometnica olakšava život preostalim stanovnicima i svima nama odseljenima koji se navraćamo u svoj zavičaj, te ulijeva nadu u bolju budućnost ovoga kraja.
Zavičajno društvo Zavelim je svojim prisutnošću na svim važnijim događajima i brojnim aktivnostima postalo je prepoznatljivo i nezaobilazno u zavelimskome kraju, među odseljenima kojima je često jedina spona sa rodnim zavičajem, ali i među mnogima koji nikada ranije nisu čuli za naš kraj. Uvezali smo se sa ZD Aržano i drugim sličnim društvima u našem susjedstvu, a posebno plodonosnu suradnju ostvarujemo sa KUD Fra Jozo Križić i Lovačkom udrugom Zavelim iz Roška Polja.
Društvo posebno djeluje na informativno-promidžbenom planu objavljujući sve zanimljivosti i aktualnosti o našem zavičaju na svom portalu www.zavelim.hr i drugim medijima. Posebno među mlađim naraštajima je aktivna i popularna facebook grupa ZAVICAJNO DRUSTVO ZAVELIM , koja broji preko 1300 članova.
Nakon mog izbora za predsjednika HDZ-a na vođenje društva je preuzeo Petar Bilobrk, dok ja obnašam dužnost dopredsjednika.

Možete li izdvojiti neke od aktivnosti ZDZ na koje ste posebno ponosni?

Prva veća akcija koju je iniciralo, organiziralo i realiziralo Zavičajno društvo Zavelim je asfaltiranje dijela ceste između Vinice i Roška Polja te uz nesebično sudjelovanje mještana i odseljenih izgrađena dionice ceste od Škaljevca do groblja u Rošnjačama, dužine 2,6 km.
Zauzimali smo se i za izgradnju ceste Vinica – Mijakovo Polje koju je financirala Vlada Republike Hrvatske.
Osnutak Društva podudarao se s dolaskom Viničkog župnika don Ilije Drmića, koji je svojim potencijalom i agilnošću pokrenuo niz projekata, čiju je realizaciju svesrdno podupiralo samo Društvo. Značajnu ulogu pružili smo i kod izgradnje igrališta u Vinici. Organizacijom izleta na Zavelim potičemo širenje ljubavi odseljenih prema svom zavičaju. Mnogi se u tim prigodama s oduševljenjem prisjećaju slika svog djetinjstva, a mnogima su to i prvi usponi i susret sa tom mitskom planinom i njenim prirodnim ljepotama. Organizirali smo i speleološko istraživanje jame Brina, dogovorili izradu projekta hortikulturnog uređenja crkvenog dvorišta u Vinici, organizirali predstavljanja knjiga, izložbe…, a bavili smo se i humanitarnom djelatnošću pomažući one kojima je pomoć najpotrebnija.

Koliko ste vezani za Rošnjače, za Viničku župu?

Živim u Splitu od najranije mladosti, ali je ljubav prema zavičaju zauvijek u srcu, zbog čega sam i osnovao Društvo.

Koliko često dolazite u Rošnjače, koga imate tamo i koliko, uopće, ima ljudi u Rošnjačama?

U Rošnjače i susjedno selo Vranjače, odakle mi je majka, redovito sam dolazio preko školskih praznika kod bake i djeda. Nažalost, njihovom smrću odlazak u zavičaj je postao prigodničarski, vezan za blagdane, obilazak rodbine, pokope, vezan za pojedine događaje i aktivnosti Društva. Rošnjače su gotovo iseljene, u svim zaseocima trajno je nastanjeno manje od 30-tak osoba.

Sada malo podsjećanja: Kako se osjećate sada kada vidite onaj legendarni snimak iz Knina?

Privilegija je što pripadam naraštaju kojem se pružila prilika da sudjeluje u ostvarenju snova generacija Hrvata. U rat sam ušao s 18. godina i ponosan sam na to vrijeme i svoj skromni doprinos koji sam mogao dati kao mladi čovjek i što mi se pružila prilika biti među najbližim suradnicima i u pobjedničkom timu generala Gotovine. Svako prisjećanje na mukotrpan i krvav put borbe za slobodu i nezavisnost, preplavi me bezbrojnim emocijama na te godine ponosa i slave, na entuzijazam, zajedništvo, domoljublje i hrabrost. Nakon oslobađajuće presude, dočekao sam generala u njegovim rodnim Pakoštanama i zajednički se prisjetili tih slavnih dana. Na tom snimku sam i sam mladić, a sada su sa mnom u Zadru generala pozdravili i moji sinovi i mogu vama kazati da ne znam tko je bio više uzbuđen.

Znate li kakav je položaj branitelja, pripadnika HVO, u B i H i jeste li upoznati s njihovim problemima?

Znam, upoznat sam preko brojnih prijatelja i preko HDZ-ova odbora za branitelje koji je poduzimao i neke korake u pravcu zaustavljanja šikaniranja branitelja HVO-a. Svjestan sam da se tu teško može sustavno pomoći bez drugačijeg političkog rješenja hrvatskog pitanja u BiH, ali kad se HDZ u Hrvatskoj vrati na vlast, mnoge stvari će se mijenjati, pa i odnos spram braniteljske populacije u BiH.

Postoji li , i kakva je, suradnja između HDZ Splita, odnosno Splitsko-dalmatinske županije i HDZ B i H, ili ŽO HDZ Hercegbosanske županije?

Suradnje ima, ali uvijek može biti bolja. Trenutno smo na zajedničkom poslu animiranja birača za izbore za EU Parlament, pa koristim prigodu i preko ovog cijenjenog portala pozvati Hrvatice i Hrvate iz Tomislavgrada i BiH da se raspitaju o prethodnoj registraciji birača i prvi put glasuju za naše predstavnike u najvišem zakonodavnom tijelu EU.

Je li Vam poznato stanje(teško) u Tomislavgradu: nerazvijeno gospodarstvo, iseljavanje, nezaposlenost, negativan prirodni priraštaj…? Kakvu perspektivu prognozirate Tomislavgradu?

Imamo izvrsnu stranačku ali i prijateljsku komunikaciju s gradonačelnikom i vodstvom Tomislavgrada te smo o svemu dobro informirani. Nigdje nije lako, ali živjeti se mora. Kriza može biti i šansa ako dodatno mobiliziramo sve potencijale koje imamo i na pravi način iskoristimo dobra koja nam je Bog dao. Spremni smo aktivnije pomoći preko naših mladih, školovanih kadrova za korištenje EU Fondova u čemu Tomislavgrad može i mora biti primjer drugima. Po prirodi sam optimist i mislim da dolazi bolje vrijeme za sve nas, pa i za naš Tomislavgrad.

Znate li, otprilike, koliko osoba porijeklom iz Tomislavgrada (do treće generacije) živi u Splitu i okolici? Jesu li, i po čemu su, prepoznatljivi?

Nažalost nemam taj podatak. U Splitu ne djeluje nikakva Zajednica Duvnjaka kao u Zagrebu, ali bi bilo dobro , bez obzira na relativnu blizinu Tomislavgrada i Splita, pronaći najbolji okvir za okupljanje svih Duvnjaka.

Na kraju, kakve su Vaše ambicije u politici: biti gradonačelnik Splita jednoga dana?

Kako kaže pjesma: ..prvo moraš puzati da bi znao hodati. Biti bez ambicije je kao biti bez emocije, ali sam čvrsto na zemlji. Točno znam što, kako, kada i s kim mogu započeti i dovršiti. Ne shvaćam politiku samo kao ispunjenje ambicija nego prije svega i iznad svega kao prostor djelovanja za zajedničko dobro, ma koliko to netko doživljavao kao ispraznicu.

I , uobičajeno, poruka čitateljima TN, Duvanjkama i Duvnjacima posebice, bili oni u zavičaju ili diljem svijeta?

Srce mi ponosno zaigra kad upoznam i susretnem nekoga Duvnjaka. To su za mene posebni ljudi koji zrače iskrenošću, dobrotom, domoljubljem i poštenjem. Pozvao bih sve Duvnjake na jačanje zajedništva, prijeko potrebnog preduvjeta za bilo kakav napredak i ostvarenja. Ako smo znali u ratu organizirati se, kao primjer svim drugim općinama, te složno oduprijeti se velikosrpskoj agresiji, ne vidim razloga zašto i danas u miru kada je puno lakše ne bi mogli slično djelovati. Rad brojnih zavičajnih zajednica gotovo je zamro, a bez toga se ne može širiti ljubav prema svom zavičaju i prenositi na mlađe naraštaje, bez kojih nema budućnosti.
I zato trebamo jačati međusobno povjerenje, graditi mostove, povezati i motivirati odseljene u Hrvatskoj i širom svijeta na zajedništvo. Umrežavajmo se, pomažimo i podupirimo, kao prema svom bližnjemu, jer to je jedini put i način na koji možemo pomoći i prenijeti svoju ljubav prema našem najljepšem zavičaju.
A Vaš portal:www.tomislavnews.com redovito čitam, pratim sve što objavljujete i drago mi je da i ljudi iz Tomislavgrada imaju ovako moderno dizajniran, suvremen, aktualan i jako sadržaja medij.

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije