joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Fri19072024

Ažurirano05:00:19

LU Zavelim proslavila 15. obljetnicu rada

  • PDF


U nedjelju, 5. listopada 2014. godine lovci LU „Zavelim“ u Roškom Polju otvorili su još jednu lovnu sezonu i ovom prigodom proslavili petnaest godina postojanja udruge. Uz domaće lovce i ove godine na otvor lova i na proslavu ovoga lijepog i značajnog jubileja pristigli su mnogobrojni lovci, kako iz susjednih tako i onih malo udaljenijih lovačkih udruga: Tomislavgrada, Vira, Gruda, Imotskog Širokog Brijega, Čitluka, Međugorja i Čapljine.

Piše: Ante Đikić / TC

Mirna ruka i oko sokolovo, te ubojit karabinski hitac koštali su života jednu dobro ugojenu svinju od stotinjak i nešto kg.

U nedjelju, 5. listopada 2014. godine lovci LU „Zavelim“ u Roškom Polju otvorili su još jednu lovnu sezonu i ovom prigodom proslavili petnaest godina postojanja udruge. Uz domaće lovce i ove godine na otvor lova i na proslavu ovoga lijepog i značajnog jubileja pristigli su mnogobrojni lovci, kako iz susjednih tako i onih malo udaljenijih lovačkih udruga: Tomislavgrada, Vira, Gruda, Imotskog Širokog Brijega, Čitluka, Međugorja i Čapljine. 
Nekoliko roških lovaca na privremenom radu u Njemačkoj prevalili su dugačak put kako bi nazočili ovoj fešti. Zele, Stipe, Branimir, Anđelko i Markan ne žališe ni truda ni novca da bi došli na otvor lova. Svaka čast momci! Ni manje ni više u ranu zoru na zbornome mjestu u Radošima okupilo se stotinu lovaca. U lovačkim odorama, s fluroscentnim prslucima, nakon pozdravnih riječi, izrečene dobrodošlice i posebnog naglaska na organizaciju lova i pojačan oprez - sigurnost u lovu, predsjednik Mario Sušilović i tajnik Radovan Serdarušić dali su zapovijed da se krene u lovište.

Lovilo se u kršnoj Zavelim planini koja je pomalo počela oblačiti jesenje ruho. Uz svinju dopušteno je bilo loviti vuka i lisicu. Kako je lov nezamisliv bez vjernih pomagača, lovačkih pasa, dvadesetak goniča našlo se na raspolaganju kako bi lov bio što bolji. Lov je započeo u sedam sati ujutro, a završio je oko jedanaest sati. Da prvi dan, otvor lova, ne prođe bez lovine pobrinuo se naš dragi prijatelj lovac iz Međugorja Dinko Elez. On se sa svojom ekipom našao na lokalitetu zvanom Završje gdje se pojavilo gonjeno krdo od petnaestak divljih svinja. Mirna ruka i oko sokolovo, te ubojit karabinski hitac koštali su života jednu dobro ugojenu svinju od stotinjak i nešto kg. Preciznim pogotkom oborio ju je na zemlju. Ovim odstrelom dodatno je uljepšana lovačka fešta u lovačkoj bazi u Rogovima. Negdje oko podne okupljeno veselo društvo čestitalo je sretnom i spretnom strijelcu na lovini. Nakon toga uslijedilo je zajedničko fotografiranje za uspomenu na otvor lova. Uz nas lovce, na fešti se našao i dobar broj mještana. Po dolasku župnika fra Joze Radoša našega Đoke pomolili smo se i zahvalili dragomu Bogu na lijepome danu, da možemo nesmetano loviti i družiti se. U molitvi smo se spomenuli svih naših poginulih hrvatskih branitelja i umrlih lovaca, a na poseban način našega nedavno umrloga, dragog prijatelja i počasnoga člana Imoćanina  Ante Peše zvanog Pante, čovjeka dobre duše i velikoga srca, čuvenog lovca gangaša i šaljivdžije. 

Na trpezi  bi svega u izobilju, odlično spremljenoga lovačkog gulaša i mesa s ražnjeva. Ni dobre kapljice nije manjkalo, a za ovu prigodu bijelo i crno vino doniraše članovi LS Cerno, LU Golub Čitluk, Kuharski dvojac Filip Kelava - Sotić i Stipan Šapina - Longić, od milja zvani Štefan. Zaslužuju sve pohvale, kao i njihovi pomagači: Peša, Pićić i Tulanović. 
Po prvi put na ovim našim druženjima organizirano je natjecanje u gađanju glinenih golubova. Od mnogobrojnih natjecatelja najbolji bijaše naš prijatelj lovac iz Tomislavgrada Ivan Mladina. Iskrena čestitka pobjedniku!
Za nagradu mu je uručen mali pokal i lijep prsluk od LU „Zavelim“. Ovom prigodom Marinko Gačić, jedan od starijih članova LU Zavelim, proglašen je počasnim članom udruge. Druženje se nastavilo do večernjih sati, a vesela lovačka srca pjesmom i svirkom dodatno je podgrijavao dvojac iz Tamburaša s kamena, Josip i Mario. Svaka čast momcima! Kakvo bi to bilo druženje bez gange, a ovom prigodom Dragiša i Enko započeli su sa nadaleko čuvenim gangaškim hitom „Ozeleni grabovino rano“. Na drugoj strani rodijak Burik, Antić i Jozo nizali su gangu za gangom. Lijepo nam bijaše, da ne može ljepše bit.Najnovije

Najčitanije