joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sun16062024

Ažurirano05:00:19 PM

Zlatna Misa don Bariše Čarapine, župnika u Vinici

  • PDF

U subotu 8. srpnja 2017. s početkom u 11 sati slavio je u Vinici svoju Zlatnu Misu don Bariša Čarapina, župnik župe Rođenja Marijina u Vinici, koja je u Duvanjskom dekanatu
Piše: don Ilija Drmić

IMG-20170714-WA0014

U subotu 8. srpnja 2017. s početkom u 11 sati slavio je u Vinici svoju Zlatnu Misu don Bariša Čarapina, župnik župe Rođenja Marijina u Vinici, koja je u Duvanjskom dekanatu. U koncelebraciji je bilo, na čelu s generalnim vikarom i biskupovim izaslanikom don Željkom Majićem, 50 svećenika iz više župa dviju hercegovačkih biskupija, zatim iz Banjalučje biskupije, Sarajevske i Splitsko-makarske, te redovničkih zajednica. Od svećenika posebno spominjemo don Barišina kolegu i župnika iz Lištana don Adolfa Višatickog, koji će također slaviti svoju Zlatnu Misu 16. srpnja o. g., zatim dvojicu misionara, banjolučkoga svećenika mons. Dragu Balvanovića, koji djeluje od 1987. u južnoameričkoj državi Peru, i fra Petra Čujića iz Bukovice od 1984. god. u Kongu, te duvanjskoga gvardijana fra Sretana Ćurčića, dekana fra Vinka Kureviju i župnika don Barišine zavičajne župe sv. Ilije Proroka u Drežnici i rodnoga sela Vrde don Milu Vidića. Ovdje valja spomenuti i još jednoga koncelebranta, a to je don Barišin bratić don Ante, koji je župni vikar u župi Svih Svetih u Aladinićima.

                Svećenici su sa zlatomisnikom don Barišom došli u procesiji od župnoga dvora u župnu crkvu koja je bila dupkom puna vjernika iz župe Vinice i okolnih župa, među kojima je bio poveći broj slavljenikove rodbine iz Vrdi, Mostara, Potoka i više drugih mjesta, te nekoliko časnih sestara okupljenih oko njegove rođene časne sestre karmelićanke Božanskoga Srca Dominike i druge rođene sestre Ilke koja svoga brata svećenika prati na njegovu svećeničkom putu također 50 godina, pa ona ovu Zlatnu Misu slavi proživljavajući sve ono što se zbivalo tijekom tih godina u radu za Kraljevstvo Božje u našoj Hercegovini.

                Na samome početku sve spomenute sudionike ove Zlatne Mise pozdravio je priređivač ovoga slavlja vinjanski župnik don Jozo Blažević, inače rodom iz sela Blaževići koje je do 1997. god. pripadalo ovoj župi, a otada susjednoj župi Rašeljke. Njemu je pripala čast pripreme Zlatne Mise uz pomoć Viničanina na službi u Grabovici don Blaža Ivande i iz razloga što je bio župnikom don Barine rodne župe Drežnice s podružnicom Vrdi i u toj zgodi priređivačem one teške 1992. god. njegove Srebrne Mise. Don Joko je svojim retoričkim stilom pozdravio posebno svečarski i prigodno i zlatoslavljenika don Barišu izgovorivši njegov kratki životopis, s posebnim osvrtom na pastoralno djelovanje u našoj mjesnoj Crkvi u krševitoj Hercegovini. To se zbivalo u razdoblju od Petrova 1967. kada je u Đakovu zaređen za svećenika s 15 kolega od kojih je 7 živih, zatim od Mlade Mise (s motom: Veliča duša moja Gospodina) na Ilindan u Drežnici i nekoliko pastoralnih postaja u našoj Crkvi: Dračevo gdje je pomagao don Jakovu Bagariću i Grabovica gdje je zamjenjivao don Andriju Iličića (1968.), Rotimlja u zamjeni župnika don Ivana Kordića kojemu je u tom razdoblju amputirana noga u Zagrebu (1968.-1969.), Trebinja (1969.-1971.), Hutovo (1971.-1982.), Grljevići (1982.-1996.), zatim nakon proslave Srebrne Mise u rodnoj župi 1992. god. kada je propovijed održao don Luka Pavlović, te još nekoliko pastoralnih postaja nakon Grljevića: Mostar-Rudnik (1996.), Rotimlja i Stjepan Krst (1998.), Hrasno (2001.), Gabela (2004.), Domanovići (2008.) i Vinica (2012.), sve to do Petrova 2017. kada je kao vinički župnik slavio u rodnim Vrdima Zlatnu Misu s tamošnjim vjernicima, svojom rodbinom, prijateljima i 24 svećenika, a prigodno je propovijedao p. Drago Marić. Za tu zgodu biskup Ratko poslao mu je svoju iskrenu čestitku u povodu ove svećeničke obljetnice. Ovo slavlje u samoj Vinici jest drugo i za ovu župu jedincato, koje je oduševilo sve prisutne vjernike i svećenstvo, jer su čuli da je životni put ovoga svećenika bio težak ali na svakome koraku sijao je dobrotu koju je crpio iz Evanđelja. Don Joko mu je u ime svih svećenika darovao umjetničko djelo u drvetu koje prikazuje Krista Raspetoga, a to je ujedno podsjećanje na onaj dan slavlja Mlade Mise kada mu je tadašnji župnik don Srećko Bošnjak predao veliki drveni križ.

                Prigodnu propovijed održao je generalni vikar don Željko. On je najprije izrekao Biskupove pozdrave svim sudionicima don Barišine Zlatne Mise, zatim je istaknuo sveukupnu našu povezanost i naše duhovno kršćansko i katoličko zajedništvo bez obzira na granice koje nas na svoj način ograđuju na dekanate, biskupije, provincije, napose države i sl., potom je ponovio sadržaj Biskupove čestitke zlatoslavljeniku, u koju je uklopio i svoju osobnu. Nadalje, na temelju činjenice da je “svećenik drugi Krist“ (alter Christus) razvio je svoju propovijed koju su mogli dobro razumjeti vjernici koji po Krštenju posjeduju opće svećeništvo, a ministerijalnim svećenicima je bio jaki poticaj da se udube u tu istinu i o njoj često razmišljaju radi svoga djelovanja u Crkvi i svijetu. Jer nije mala stvar djelovanje u ime Kristovo, odnosno djelovati kao Drugi Krist. Sam je priznao da ga svaki put prožmu snažni osjećaji u duši i tijelu kada čuje ili sam pročita tu crkvenu odredndicu svećenika kao Drugoga Krista. I na to nitko ne može ostati ravnodušnim, nego mora činiti sve tako kako bi činio i Krist, koji je prošao ovim svijetom čineći dobro (usp. Dj 10,38). Slavljenik don Bare, prema onome kako ga često odmila zovemo, proživio je svojih 50 godina kao ministerijalni svećenik i djelovao je po uzoru na svoga i našega Gospsodina čineći dobro svima s kojima se susretao u spomenutim župama, kao i u svim drugima gdje ga je poziv slao. Time je on očitovao svoju duboku povezanost s Kristom po svetim sakramentima, napose sakramentom svetoga Krštenja i svetoga Reda. To je sve proizlazilo iz istinske molitve i povezanosti s Presvetim Srcem. U tom kontekstu spomenuo je našega glasovitog pučkog misionara i snažnoga propovjednika isusovca p. Zvonku Majića, koji je bio uzorom i don Bariši i mnogim svećenicima.

                Zbor župe pratio je slavlje svete Mise u župi Vinici lijepim liturgijskim popijevkama što su ih pjevali svi nazočni vjernici, redovnice i svi svećenici. Bogoslovi, koji su došli na ovo slavlje s don Jozom Blaževićem iz Vinjana, lijepo su čitali Božju riječ i predmolili molitve vjernika skupa s ostalim sudionicima ovoga misnoga slavlja. Ovogodišnji naš mladomisnik don Marin Krešić izvrsno je otpjevao ulomak iz Evanđelja.

                Na kraju Mise uslijedile su molitvene zahvale Bogu, te Domovini pjevanjem hrvatske himne Lijepa naša. Po završetku ovoga slavlja za dušu, zbilo se i ono u kojem slijedi okrjepa tijela. I to za sve prisutne vjernike domaće i iz okolnih župa, slavljenikovu rodbinu i za sve svećenike, redovnike i redovnice. Dok se blagovalo, čula se i naša tradicionalna pjesma ganga. Uslijedili su i prigodni pozdravi s čestitkama, što ih je najavljivao don Joko, koji je prvi izrekao svoju čestitku. Tako nastupili su: u ime svih svećenika don Marko Kutleša iz Gabele Polja, u ime svećenika Duvanjskog dekanata fra Vinko Kurevija, župnik Jablanice i Drežnice don Mile Vidić, aržanski župnik don Ante Tone Čipčić, potom saborski zastupnik Petar Škorić u ime Zavičajnoga društva Zavelim, kojemu je predsjednik Petar Bilobrk inače prisutan na ovoj proslavi, a Društvo je bilo i ostalo na usluzi ovoj župi i njezinim župnicima, kao i ostalim župama okolo Zavelima, u prigodi raznih poslova.

Najnovije

Najčitanije