joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Fri19072024

Ažurirano05:00:19

Poruke života s proslave Male Gospe u Vinici

  • PDF

Piše don Ilija Drmić

U utorak 8. rujna 2020. proslavljena je Mala Gospa ili Rođenje B. D. Marije u župi Vinici, što je naslovnik te župe u Duvanjskom dekanatu i Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Nakon procesije oko obnovljene crkve uz Gospin kip i pjevanje Litanija, misno slavlje predvodio je župnik iz Prisoja don Ivan Bebek, a u suslavljenju bili su sljedeći župnici: vinički don Jakov Renić, rašeljački novi župnik don Ilija Drmić, grabovički don Blaž Ivanda, vinjanski don Joko Blažević, novi virski don Marin Krešić, zatim fra Gabro Mioč u ime duvanjskoga dekana fra Vinka Kurevije, koji je inače uveo rašeljačkoga župnika u službu kao biskupov izaslanik u nedjelju 6. rujna za vrijeme svete Mise u 10 sati, te umirovljeni svećenici iz Grabovice don Luka Mamić i Rašeljaka don Ivan Čirko.Na ovome spomeniku u čast glagoljašima obavljen je blagoslov puka 8. rujna 2020. na kraju procesije oko crkve s Gospinim kipom

Predvoditelj don Ivan održao je prigodnu propovijed u kojoj je potaknuo sve nazočne vjernike u crkvi i u dvorištu na nasljedovanje kreposti i vrlina nebeske zaštitnice Male Gospe. Vratio je svima nekadašnju sliku života u jednoj seoskoj obitelji ovoga kraja i usporedio je s današnjom slikom modernizirane obitelji i preuređenoga standarda života u selu. Već se naslućuje koje su osnovne razlike što se teško one stare dobre u ovome trenutku mogu vratiti, jer tradicionalna obitelj imala je manje ruha ali više sluha za snagu života i sve one vrijednosti koje su resile te stare obitelji i pojedince unatoč tome što je i tada bilo nedaća i pogrješaka s kojima su se ti žitelji hrvali. U današnje vrijeme sveukupnoga obilja smanjuju se neke temeljne odrednice života i postojanja, a to svi vidimo i osjećamo, te nas je nešto zakočilo da ne možemo gotovo nešto posebno nabolje promijeniti. Valja istaknuti misao koju je župnik don Jakov istaknuo na kraju ovoga misnoga slavlja, a ta je da se divi jednoj obitelji u svojoj bivšoj župi Pologu koja je ovih dana obogaćena osmim djetetom, a ima primjera i više s većim brojem djece, što nas sve raduje i te roditelje počinjemo smatrati herojima našega vremena unatoč tome što ih neki smatraju tradicionalnima, jer to tradicionalno može nas jedino spasiti od slaba rađanja ili nataliteta. Uz to uvažavamo i župnikovu misao izrečenu u trodnevnici za ovo slavlje da su u ovome kraju ljudi dugovječni, što znači da podneblje stvara takav osjećaj pravilna i odgovorna života, što se u sadašnjem trenutku neprestance naglašava.

 


Pogled s Viničkoga polja na crkvu Male Gospe i na ostale zgrade župnoga središta u Vinici

Za vrijeme Mise pjevao je Zbor mladih iz župe Prisoje, što ga vodi njihov mladi župnik don Ivan, koji je, usputno rečeno, za vrijeme svete Mise na Veliku Gospu ove godine posve pokisnuo kao i dobar broj vjernika, te kod njega nije prošlo bez određenih zdravstvenih poteškoća koje će mu ostati u svijesti s pamćenjem toga nevremena, kao i meni kada je jednom zgodom za vrijeme župnika don Mije Zrne u Prisoju također na gospojinskom slavlju počela padati neopisivo jaka kiša, te je misno slavlje završeno u župnoj crkvi uza strku svećenstva i puka.
Župnik don Jakov je priredio i duhovnu trodnevnicu kao oblik pripreme za ovu Gospinu proslavu od koje možemo mnogo naučiti glede začeća, rođenja i rasta u okrilju svojih roditelja i najmilijih skrbnika. U trodnevnici je moljena krunica i slavljene su svete Mise, koje je prve i treće večeri predvodio vinički župnik, a druge novi rašeljački župnik koji se još nije uspio ni raspremiti u svome novom župnom dvoru. Svakako ova trodnevnica i proslava Male Gospe u Vinici može dati jaki poticaj svim njezinim odseljenicima da žive one svoje tradicionalne vrijednosti i prenose ih na svoje potomke.

Najnovije

Najčitanije