joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Wed17042024

Ažurirano05:00:19

Epopeja predstavljanja nove knjige prof. don Ilije Drmića o župi Vinici s naslovom Vinička bašćina, Župa Vinica u crkvenom i društvenom tisku (1961.-2011.)

  • PDF

Na Misi bdijenja i na dvjema uskrsnim misama (7.-8. travnja 2012.) u župnoj crkvi Rođenja Marijina u Vinici i trećoj u crkvi sv. Ane u Rošnjačama župnik don Ilija Drmić usmeno je izrazio svoju uskrsnu čestitku svim vjernicima ove župe, svim prisutnim i odsutnim odseljenicima. Također je rekao da im je svima za ovaj Uskrs napisao čestitku u obliku opsežne knjiga sa 600 stranica velikoga formata, kojoj je naslov Vinička bašćina, Župa Vinica u crkvenom i društvenom tisku (1961.-2011.).
Piše: don Ilija Drmić

Izdavač je Uredništvo lista Crkva na kamenu sa sjedištem u Mostaru, u kojem je i don Ilija djelovao od 1982. do 2007. god. kada je u prosincu te godine došao za župnika u Vinicu, a nakon 8. rujna 2012. otišao je u župu sv. Jure u Vir, dekanat Posuški.


Ovo je treća knjiga o ovoj župi. Prva je Župa Vinica kojoj su autori fra Robert Jolić i don Ilija Drmić, objavljena u Našim ognjištima u Tomislavgradu 2010. god.; druga je Jokanov slikopis, Slikarski opus Josipa Jokana Šiške (1942.-1974.), koja je objavljena također u Našim ognjištima u Tomislavgradu 2011. a priredio ju je tadašnji vinički župnik don Ilija, te ova najnovija Vinička bašćina autora don Ilije Drmića.

Za ovu novu knjigu don Ilija je rekao da je u njoj 245 tema, da se može čitati lagano i pomno kroz jednu godinu dana: svakoj temi treba posvetiti po pola sata dnevno, a nekima malo više. Kad se pročita jednom, onda je valja čitati ponovno, jer nemoguće je ne biti mišlju, srcem i djelom češće u rodnome kraju i duhovnom zavičaju. I tako sve dok se ne pojavi nova knjiga o ovome našem hrvatskom k/raju!

Knjiga je lijepo urađena i uređena s fotografijama iz svih sela (Vinice, Mijakova Polja, Zaljuti, Rošnjača, Podzavelima i Pasiči) i dijelova župe Vinice. Privlačna je za oko i ugodna za srce. Župnik je rekao da s ovom knjigom želi ući u svaku kuću svojih župljana u svim njezinim selima, zatim u svaki stan i kuću svakoga odseljenika iz ove župe i ovoga kraja diljem BiH, Hrvatske, Europe i dalekoga svijeta!

Ova je knjiga prezentirana na ovim mjestima:

1. Vinica (u župnoj crkvi): 8. travnja 2012. u 11 sati (Uskrs), 4. kolovoza u 11 sati (Dan viničkoga zajedništva kod spomenika žrtvama ratova) i 8. rujna u 11 sati (Mala Gospa). Govorio je o ovoj knjizi župnik don Ilija Drmić na kraju mise spomenutih nadnevaka.

2. Tomislavgrad 9. svibnja 2012. u 19 sati u velikoj dvorani županijske skupštine. (Otvaranje Dana Matice hrvatske u Tomislavgradu i Dan zaustavljanja tenkova kod Šujice). Govorili su: prof. Mate Kelava, prof. Stjepan Galić, dipl. žur. Petar Škorić i autor. Između pojedinih govornika bilo je čitanje izabranih tekstova i pjevanje narodnih popijevki.

3. Osijek (s okolicom: Đakovo, Čepin, Valpovo, Vladimirevac, Ladimirevci /oko 60 obitelji Pušića/, Bizovac, Petrijevci/Satnica, Našice i druga mjesta) 25. svibnja 2012. u 18,30 sati u konkatedrali sv. Petra i Pavla slavljena je misa a nakon mise održana je prezentacija u Pastoralnom domu u 19,30 sati. Govorili su: dipl. žur. Petar Škorić, dr. Vlado Šakić, prof. Ivica Vuletić i autor.

4. Zagreb (s okolicom) 30. svibnja 2012. u 18 sati misa, a nakon mise bila je prezentacija u velikoj dvorani u 19 sati u Dubravi, Samostan hercegovačkih otaca franjevaca, Avenija Gojka Šuška 2. Govorili su: Petar Škorić, prof. Stjepan Galić i autor. (Post factum: Petar Škorić nije mogao doći zbog smrti prijatelja i radnoga kolege, a prof. Stjepan Galić također, te govorio sam autor).

5. Bjelovar (s okolicom) 31. svibnja 2012. (Bjelovarske župe imat će knjige za doseljene vjernike iz župe Vinice).

6. Makarska 16. lipnja 2012., Presveto Srce Marijino, u 18 sati u Gospinu svetištu Vepric. Bile su donesene tri knjige o Vinici u znak zahvale Bogu po Gospi: Župa Vinica, Jokanov slikopis i Vinička bašćina. Govorili su don Alojzije Bavčević i don Ilija Drmić.

7. Split (s okolicom Omiš, Kaštela, Trogir i druga mjesta) 14. lipnja 2012., hotel Zagreb - Duilovo. Bila je skupština Zavičajnoga društva Zavelim. Govorili su: Petar Škorić, prof. Stjepan Galić i autor, te Petar Škorić o Jokanovu slikopisu. Pjevala je ženska pjevačka skupina Ventula iz Splita.

8. Karmel sv. Ilije - Zidine (za sve iz Grabovice, Prisoja, Rašeljaka i Vinice) 17. srpnja 2012. u 18 sati misa, a potom je uslijedila prezentacija knjige. Predvodio je misno slavlje u sklopu duhovne trodnevnice povodom zaštitnika sv. Ilije i govorio o knjizi njezin pisac.

                Na kraju možemo reći da je ovo bila epopeja nezaboravne knjige Vinička bašćina o župi Rođenja Marijina u Vinici, kao i ostalih knjiga o župi Vinici, koje su djelo njezina župnika prof. don Ilije Drmića. Očekujemo i nove knjige o našoj župi iz pera ovoga autora koji je zaljubljenik u naš kraj, odnosno u svoj rodni uži i širi zavičaj.

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije