joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Fri19072024

Ažurirano05:00:19

Pučki festival na obalama Buškoga jezera

  • PDF

Pučki festival na obalama Buškoga jezeraU Grabovici, župi na obalama Buškoga jezera, zbio se nesvakidašnji događaj i to u povodu crkvene proslave sv. Ante Padovanskog, koji se u tome kraju odavno štuje, točnije od 1922. god. Naime, u drugome danu duhovne trodnevnice i na sam spomendan ovoga sveca zaštitnika 13. lipnja, kad je misno slavlje predvodio porečko-pulski biskup koadjutor Dražen Kutleša, rodom iz susjedne župe Prisoja, održali su koncerte kulturno-umjetnička društava iz Hrvatske i BiH. Evo njihovih imena: KUD Slavko Janković, Rokovci i Andrjaševci, Vinkovci; Vokalna skupna FA Tempet, Makarska; Pjevačka skupina Borovčanke, Borovci, Metković; Crkveni pučki pjevači Rogotin; KUD Ravnica Oštra Luka i Bok; Pjevačka skupina Pleančanke, Plehan; Pjevačka skupina Rodoč, Mostar i Gradnići; HKUD Kamešnica, Podhum; Pjevačka skupina župe Bukovica; Pjevačka skupina Bužanke iz sela oko buškoblatskoga kraja; KUD Družina Pag; KD Brnaze; HKUD Kralj Tomislav, Tomislavgrad i Družba Mijata Tomića iz Tomislavgrada. Piše: don Ilija Drmić

U župnoj crkvi 12. lipnja nakon mise, što ju je predvodio dominikanac o. Jozo Čirko, samo su pjevali raznovrsne duhovne pučke popijevke obučeni u narodne nošnje svoga kraja, a na velikoj pozornici izvan crkve na Antunovo ne samo da su pjevali, nego su i plesali da se tresla drvena pozornica. I u crkvi i izvan crkve sabrani puk iz Buškoga blata i sa svih strana kupreškoga, duvanjskoga, livanjskoga, glamočkoga, imotskoga, posuškoga kraja uživao je u ovome predivnom pučkom prizoru punome živosti i života, pjesme, popijevke i igre. Ovdje je sve važno: glasovi, stasovi, pasovi, odore, kubure, udaraljke, čegrtaljke, lijerice, tamburice, diple... jer je sve u funkciji stvaranja onoga pučkog štiha što je odjekivao našim selima, gajevima i krajevima oblikujući pučku dušu i duh koji je toliko velik, dubok i neiscrpan da ga nikada nećemo moći do kraja razotkriti. To će toliko pisano blago pročitati i proučiti? Tko li tolike popijevke, napjeve, zatim kola, igre, igrice, pučke priredbe... iznijeti na vidjelo dana?! Velika je duša našega naroda, velika je njegova moć koju valja samo pokrenuti i okrenuti da se vrti Lijepom Našom od kolijevke pa do smrti na sveopću našu radost!

Bilo je i športskih nadmetanja od kojih spominjemo biciklističku utrku oko Buškoga jezera i Memorijalni turnir u malom nogometu kod Osnovne škole Stjepana Radića u Grabovici, zatim pučka nadmetanja i igre (kosidba, bacanje kamena s ramena, skok u dalj, šijavica, ganganje, guslanje, zatim rolanje i dr.). Najuspješnijim takmičarima podijeljene su i prigodne nagrade u sklopu zabavnoga programa na Svečev dan, što ga je vrlo vješto i umješno vodio Frano Ridjan (ne Riđan) iz Zagreba. Posebnu pozornost privukli su opremljeni konji i kočije koji su vratili u svijest mnogim starijima nezaboravne svadbene svečanosti u kojima su konji o konjanici igrali vrlo bitnu ulogu. Večer je obilježena vatrometom i modernim glazbenim ritmom Music Arta, pjevanjem Željka Sesvećanina i tamburaškoga sastava Prava stvar.

Već nekoliko godina događaju se ovakve i uvijek sve ljepše pučke proslave Antunova u Grabovici zahvaljujući članovima Pastoralnog vijeća na čelu s Jozom Ćurkovićem i živoj suradnji sa župnikom don Markom Lukačem i Stipom Renićem. Svake godine fotografi i slikari imaju pune ruke posla, jer svu ovu pučku kazališnu predstavu na sceni pod vedrim nebom valja ovjekovječiti. Za to su se pobrinuli hrvatski slikar svjetskoga glasa Antun Krešić i njegov učitelj umjetničke fotografije Marko Čolić iz Zagreba. Uza sve ove tvorce valja spomenuti i Petra Miloša, književnika od ovih duvanjskih i tomislavgradskih strana. Nasmijao je mnoge. Evo da i vas malo nasmije:

Pita Petar Miloš jednu stariju članicu iz Oštre Luke i Boka:

            - Daj, živa, zdrava i vesela bila, ko što i jesi, odakle si:

            - Zar ne vidiš po nošnji da sam iz Oštre Luke i Boka!?

            - Pa vidim, ali i ne vidim i neznam dok mi ne rekneš...

            - Reci ti meni i to što ti je ono kad vi svi kažete: KUD Oštra Luka i Bok? Ja znam ono: kud, kad, čim, ali što je baš to KUD?

            - Kako da to ne znaš? KUD ti je kad se mi sastanemo, pa vježbajemo pjevanje i plesanje, pa onda idemo iz sela u selo, iz grada u grad za razne zgode i tamo pjevamo i plesamo, te se sve to zove KUD.

            - Ajde s mirom Božjim, moja bako! I neka je sretno tebi i tvome KUD-u Oštra Luka i Bok.

Ažurirano Utorak, 14 Kolovoz 2012 06:52

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije