joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Fri19072024

Ažurirano05:00:19 PM

Fišijada i maraton na Buškom jezeru

Fišijada i maraton na Buškom jezeruNakon proslave sv. Ilije Proroka u Karmelu sv. Ilije Zidine 20. srpnja 2012., kada je misno slavlje predvodio vojni ordinarij u BiH biskup Tomo Vukšić, nastavljene su kulturno-gastronomske i sportske manifestacije u povodu toga sveca na obali Buškoga jezera u selu Grabovici.
Pišu: Antun Krešić i don Ilija Drmić

Prvoga dana nakon spomendana sv. Ilije, zaštitnika Bosne i Hercegovine i cijeloga buškoblatskog kraja, održana je Prva međunarodna fišijada, natjecanje u kuhanju tradicionalnoga fišpaprikaša u organizaciji Sportskog rekreativnog kluba Buško jezero iz Grabovice a pod pokroviteljstvom Ekosela Grabovica. Ova fišijada bila je pozivna, te se tako našlo na obali jezera 32 kuharske ekipe iz Hrvatske i BiH. Za ovu nesvakidašnju prigodu u ovome kraju teren obale na tome dijelu jezera bio je posebno građevinski urađen i uređen. Na tome mjestu postavila je vojska šatore u dužini od 140 m. Prostori su bili ozvučeni i osvijetljeni, te je dovedena pitka voda samo za ovu zgodu. Pokraj ovih šatora bile su poredane 32 ekipe koje su kuhale fišpaprikaš od 142 kg ribe ulovljene prethodne noći u Buškom jezeru. Možemo napomenuti da je osnova za vrstan fišpaprikaš dobar šaran, som i još pokoja riba, među kojima je i autohtona drlja. Svaka natjecateljska skupina dobila je za svoj kuharski kotlić po 3 kg spomenute ribe, a ostale sastojke koji daju posebnost tom jelu donijeli su sami. Predviđeno vrijeme pripreme i kuhanja trajalo je 3 sata, nakon čega je žiri od pet članova imao pune ruke posla. Naime, ocjenjivalo se sljedeće: okus, boja, miris i oblik potkove ribe. Prvo mjesto u visini od 500 € osvojila je ekipa iz Osijeka na čelu s voditeljem Borisom Bukovcem iz udruge Majstori kotlića Slavonije i Baranje, drugo mjesto s 300 € pripalo je skupini iz Motel Kivi pokraj Gruda, treće mjesto u visini od 200 € osvojile su kuharice domicilne ekipe Ekosela Grabovica, i to dvije dame iz obitelji Renić. Hvale vrijedno je to što su se ekipe drugoga i trećega mjesta odrekle novčane nagrade u humanitarnu korist. Za razliku od drugih fišijada Organizacijski odbor priredio je nagrade za 4. i 5. mjesto. Nagrade nisu novčane, ali su obilježile buškoblatski kraj u obliku duvanjskog pršuta za četveroplasirane iz Osjeka na čelu s Lukom Blaževićem i livanjski sir za petoplasiranu natjecateljsku skupinu iz Svete Nedjelje pod vodstvom Darka Benčića. Podijelio ih je s popratnim riječima zahvale u ime Ekosela Grabovica Jozo Ćurković. Spomenimo i to da je svim natjecateljima bio nadoknađen put i priređen smještaj, te dobili su dobili pregače za kuhanje, majice i daske za pripremu jela s logotipom ove Fišijade. Svi su na svoj način počašćeni defileom konja iz ergele Ekosela.

Dok se sve ovo odvijalo u popodnevnim satima, zabavljala je sve pohoditelje i natjecatelje tamburaška grupa Jurjaši iz Zagreba, a vrsni voditelj cjelokupnoga programa i zbivanja bio je Frano Ridjan s Hrvatskoga radija.

Za ovu fišijadu uradio je originalni logotip s ribom i kutlačom, zaimačom akademski slikar Antun Krešić iz Zagreba, koji je ujedno bio i moderator cjelokupnoga događanja. Sve je zabilježio svojoj kamerom uporni majstor fotografije Marko Čolić iz Zagreba.

Dan nakon ove fišijade na istome mjestu pri Buškom jezeru održan je četvrti po redu Međunarodni plivački maraton. Oko sedamdesetak prijavljenih maratonaca plivača preplivalo je staze u tri kategorije: 5000, 2500 i 300 metara. Svi sudionici dobili su medalje s oznakom plivačkog maratona, a posebno su istaknuti oni koji su osvojili prva tri mjesta u svojoj dobnoj kategoriji i prema dužini staze. Bez obzira na uzmućenu jezersku vodu prouzrokovanu neobično jakom burom za ovaj mjesec, plivači su uspješno preplivali svoje dionice.

Ne računajući broj pohoditelja duhovne trodnevnice u povodu proslave sv. Ilije u Karmelu koja je završila paljenjem svitnjaka i same proslave sv. Ilije, možemo reći da se na ove dvije manifestacije okupilo preko 3000 posjetitelja i sudionika iz buškoblatskog, livanjskog, tomislavgradskog, posuškog i imotskog kraja među kojima su bili i brojni svećenici na čelu s domaćim župnikom don Markom Lukačem koji je molitveno otvorio ovu manifestaciju.


Svi natjecatelji maratona


Pobjednici fišijade


Start maratona

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije