joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Fri19072024

Ažurirano05:00:19

Dan viničkog zajedništva 2012

U subotu 4. kolovoza na spomendan Ivana Marije Vijaneja proslavljen je Dan viničkoga zajedništva, tj. dan kada su zajedno u molitvi svi vjernici Hrvati župe Vinice, pa gdje god da živjeli.
Piše: don Ilija Drmić

Ponajprije to se odnosi na zajedništvo vjernika i župljana sela Mijakova Polja, Zaljuti, Rošnjača, Podzavelima, Vinice i Pasiči, koji su tu i u raseljeništvu diljem Hrvatske, Europe i svijeta, a potom na zajedništvo svih živih sa svojim pokojnicima gdje god da su pokopani, počevši od ovoga najstarijega središnjeg viničkog groblja. Od pokojnika napose se molilo za one koji su dali svoje živote za našu slobodu u raznim ratovima tijekom duge i krvave povijesti nas Hrvata na čijem se spomeniku i slavila ova sveta misa. Misno slavlje predvodio je karmelićanin i vojni vikar Vojnoga ordinarijata Republike Hrvatske dr. o. Jakov Mamić u koncelebraciji s nekoliko svećenika među kojima je bio mjesni župnik don Ilija Drmić i dekan Duvanjskoga dekanata fra Gabrijel Mioč. Tu su bili i sjemeništarci iz župe Vinjani koje je doveo njihov skrbnik don Joko Blažević, a stigao je iz Toronta i bogoslov Marijan Šiško, što je idealno za ovu prvu subotu u mjesecu kada se redovito molimo za nova duhovna zvanja. Predvoditelj slavlja govorio je o snazi, borbi i upornosti domaćih i odseljenih vjernika župe sa svojim župnikom da se oživi ova stara i časna župa (vidi cijelu propovijed o. Jakova Mamića na ovoj portalskoj stranici). Među odseljenim Hrvatima iz ove župe valja spomenuti uza sve druge i brojne i one koji se okupljaju oko Zavičajnoga društva Zavelim sa sjedištem u Splitu donedavno na čelu s Petrom Škorićem, koji je postao predsjednikom HDZ-a grada Splita, a sada s Petrom Bilobrkom, direktorom groblja Lovrinac, koji su bili prisutni na ovome misnom slavlju sa brojnim svojim suradnicima i sumještanima čiji su ideali i ciljevi u svezi s Vinicom gotovo isti. Za vrijeme mise pjevao je dio Zbora sv. Nikola Tavelić iz Tomislavgrada na čelu s dr. Franjom Perićem.

Nakon mise svi su imali mogućnost dati svoje priloge za obnovu središnjega viničkog groblja i nabaviti tri knjige koje su do sada objavljene o ovoj župi Vinici, a to su: Župa Vinica, zatim Jokanov slikopis, Slikarski opus Jokana Joze Šiške (1942.-1974.) i Vinička bašćina, Župa Vinica u crkvenom i društvenom tisku (1961.-2011.). Osim toga mogli su razgledate slike sa Slikarske kolonije u Vinici od 11. do 13. svibnja 2012. vrsnih hrvatskih slikara koji su pohodili Vinicu i te svoje slike darovali za njezinu obnovu i razvoj, a njihov boravak u Vinici omogućili su naši ljudi, od kojih spominjemo Antu Jurčevića Kuljića, Josipa Kovača, Stipu Lozušića, Maru Ivanda ud. pok. Petra, Blaža Ivandu, Franu Grgića, Filipa Prljevića, Filipa Jurčevića i druge darovatelje.

Na kraju župnik je zahvalio Bogu na ovome velikom danu za ovu malu ali duhom veliku župu Vinicu, po uzoru na arškoga župnika sv. Ivana Mariju Vijaneja čija je župa bila veoma mala, a potom je izrekao hvalu o. Jakovu Mamiću koji je lijepo propovijedao objasnivši smisao i jaku poruku današnjega slavlja, zatim hvalu prisutnim svećenicima, ministrantima, pjevačima Zbora sv. Nikola Tavelić iz Tomislavgrada, svima koji su sudjelovali u priređenju ovoga slavlja i koji su bili dionici ove svečane mise kao i svima ostalima koji su s njima u duhu povezani, kao što su i ovi s njima, bez obzira gdje se nalazili diljem Hrvatske i svijeta. Zahvalio je skupini iz tomislavgradskog Cafea Tigar, koja je razapela šatore za druženje i blagovanje nakon mise uza seosku prodavaonicu koju vodi Marijan Jurčević i gostinjac Hajduk Ljubice Ćalić.

Župnik don Ilija organizirao je misno slavlje u 9 sati za sve one koji nisu bili u mogućnosti doći na ono središnje slavlje toga dana, a u 18 sati imali su prigodu za sudjelovanje u misi u župnoj crkvi svi koji su svjesni činjenice da na kraju svega duhovnoga trodnevlja u staroj crkvi Križa i ovoga glavnoga slavlja na spomeniku žrtvama ratova s Oltarom života trebaju još jednom zahvaliti Bogu za sveukupni uspjeh duhovne obnove u povodu Dana viničkoga zajedništva i svega što se zbiva u Vinici iz dana u dan. Ovo je Dan za poticaj da se i dogodine nađemo na istom mjestu sa svima svojima, a pogotovo s mladim naraštajem koji stasa da bi oni jednoga dana bili nositelji ovih svetih ideala o našoj Vinici o čijoj snazi ljubavi ovisi svaka druga ljubav prema Bogu, domu i domovini.

 

Ovdje možete preuzeti propovijed vojnog vikara dr. o. Jakova Mamića na Dan viničkog zajedništva 2012!

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije