joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Fri19072024

Ažurirano05:00:19

Proslava na kupreškoj visoravni

  • PDF

Na spomendan sv. Matije apostola slavljena je sveta misa na blagajskom groblju župe Rastičevo, u kojem se nalazi i grob poznatoga glagoljaša don Jakova Čote (1727.-1807.). Blagoslov i misu predvodio je kupreški župnik vlč. Marko Tomić uz koncelebraciju župnika don Ilije Drmića iz Vinice s kojim je na ovaj grob hodočastilo nekoliko vjernika. Na ovo slavlje doputovali su studenti Teološkoga instituta u Mostaru, koji su pjevali tijekom mise, nakon čega su održali kratki koncert u kojem je dominiralo pjevanje na glagoljaški način Psalma 51 s naslovom Pomiluj iz šibenskoga Vesperala 1907. god.

 

Na spomendan sv. Matije apostola, 14. svibnja, obavljen je blagoslov polja, a potom slavljena sveta misa na blagajskom groblju župe Rastičevo, u kojem se nalazi i grob poznatoga glagoljaša don Jakova Čote (1727.-1807.). Blagoslov i misu predvodio je kupreški župnik vlč. Marko Tomić uz koncelebraciju župnika don Ilije Drmića iz Vinice s kojim je na ovaj grob hodočastilo nekoliko vjernika. U svojoj propovijedi predvoditelj je govorio o činjenici izbora prikladne osobe za određenu ulogu u Crkvi na temelju biblijskoga izbora Matije za Isusova apostola. Apostoli su nadahnuti Duhom Svetim birali osobe za razne službe imajući u vidu i određene sposobnosti onih pojedinaca koji su u igri biranja. Trudili su se da izaberu pravu osobu za odgovarajuću službu u Crkvi. To je i danas ideal kad se traže osobe za određene crkvene službe. Bog je nama mnogo toga prepustio, ali on traži da s njime surađujemo kroz molitvu kad nekome želimo povjeriti određeni oblik služenja u vjerničkoj zajednici, pa i društvu općenito. I Bog sam bira počevši od apostola, koji onda u suradnji s Bogom dalje biraju da se uvijek mogu ostvarivati sveti sakramenti, posebice presveta euharistija koja je načelo jedinstva svih pozvanih na tu žrtvu i gozbu.

Na ovo slavlje, kad se ujedno moli za uspjeh sveukupnoga našega rada, doputovali su studenti Teološkoga instituta u Mostaru pod vodstvom prof. don Nike Luburića. Oni su tijekom mise pjevali, a na kraju su održali kratki koncert u kojem je dominiralo pjevanje na glagoljaški način Psalma 51 s naslovom Pomiluj iz šibenskoga Vesperala 1907. god. Dok je vlč. Marko u blagoslovu molio da nas Bog oslobodi rata, kroza svijest nazočnih vjernika iz ove posve raspršene župe u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, u kojoj sada stalno žive dvoje članova, majka i sin, prostrujale su strahobne slike rata što se odvijao na ovoj Kupreškoj visoravni i porušio mnogo toga, zatim pobio određeni broj Hrvata, te protjerao sve žitelje Rastičeva. Tako je bilo i u svim prethodnim ratovima, a posebice u Drugome svjetskom ratu. Spomen upravo na ove poginule na završnici Drugoga svjetskog rata bio je i u ovome misnom slavlju, te su ovi vjernici bili povezani u duhu s onima u Bleiburgu gdje se istovremeno slavila misa za nevino stradale Hrvate. Ti raspršeni vjernici župe Rastičevo podigli su novu župnu crkvu na temeljima stare svojim prilozima i radom. Oni se nisu vratili, ali je crkva sagrađena i stoji kao simbol njihove duhovne povezanosti s ovim tlom i krajem, kao i s mnogim uništenim svetinjama ovoga naroda. U njoj kupreški svećenici slave jednom mjesečno svetu misu, a pokatkad i češće. Ona danas ovako usamljena među razrušenim obiteljskim kućama drži župnu katehezu živima i mrtvima, te mirom prijeti.

Po završetku mise studenti teologije, budući profesori vjeronauka, vjeroslovlja, razgledali su kapelicu koju je s pukom podigao vlč. Vlado Jagustin 1997. god. u čast glagoljašu don Jakovu, njegov lik u kamen uklesan i njegov grob. Pripomenimo da je grob bio otvaran i u njemu je pronađen glagoljaški misal, brevijar i misno posuđe ovoga svećenika i drugih koji su pastorizirali ne samo vjernike Kupreške visoravni, nego i one koji su živjeli na lijepim prostorima Bosne. Tu su se ovi mladi vjernici i učenici fotografirali, a potom su se uputili u novu crkvu. U crkvi je ukratko izložio vlč. Marko povijesnu sliku razvoja života na Kupreškoj visoravni, orisao kršćanske temelje i tešku sudbinu hrvatskoga naroda koji se unatoč svemu očuvao na ovim prostorima.

Nakon zajedničkoga objeda u kupreškom hotelu Maestral, studenti su razgledali temelje u ratu srušene kupreške crkve, a potom novu crkvu u Kupresu što ju je gradio don Dominik Stojanović u poratnom vremenu kojoj inače pripada oko 750 obitelji, a razgledali su i sve ostale vrijednosti župe Otinovci koja broji oko 50 obitelji.

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije