joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sun16062024

Ažurirano05:00:19

Pčele što nas medom vole i daruju

  • PDF

Pčelarstvo je oblik uzgoja i čuvanja pčela, te korištenja korištenja tih marljivih Božjih stvorenja za svoj život.

Pčelari su te zanimljive osobe koje se bave pčelarstvom. Oni poznaju dušu pčele, duh i dušu trutova i matica. Ima ih i kod nas u podbiljskom, zavelimskom, virskom, ričičkom, viničkom, studenačkom, buškoblatskom, posuškom k/raju. Ovdje donosimo slike pčelinjaka u Podbiloj što ih je uslikao Milan Budimir Rođo, što nas i potaknuše na ovaj kratki zapis o pčelarstvu.
Uz med, važan proizvod pčelarstva jesu i matična mliječ, vosak i propolis. Osim toga tu su i drugi proizvodi koji su nastali obradom meda, kao npr. medovina, medena rakija, medeni liker, propolis kocke, medenjaci i drugo. Nešto od toga ljudi u Podbiloj i proizvode. I ponosni smo na taj trud pčela i ljudi.
Prvobitno još za vrijeme kamenoga doba čovjek je lovio pčele po šupljinama drveća, udubinama u stijenama ili sličnim mjestima gdje su pčele obitavale kao kod nas u Podbiloj. Da bi došao do slatkoga meda, morao je prvo podnositi ubode pčela koje su branile svoje nastambe. Kasnije je shvatio da pčele može prvi dan ugušiti pa se sljedećega dana vratiti i bezbolno pokupiti med.
Najstariji dokaz o živoj povezanosti između čovjeka i pčele potječe iz neolitika (5000-7000 godina pr. Kr.) iz pećine Cueva de la Arana, koje se nalazi u Španjolskoj u blizini Valencije. Slika iz špilje prikazuje čovjeka s posudom koji iz pukotine u stijeni rukom uzima saće. Pčele lete oko njega u koncentričnim krugovima i udaljavaju se jer on koristi dim kojim ih tjera. On je lovac na med, lik koji postoji još i danas u nekim primitivnim narodima. Vjerojatno i to da čovjek sa slike skuplja i pčelinja društva iz šupljina drveta, te ih na taj način prenosi i postavlja u neposrednoj blizini kuće.

Prapećinski lovac na med
Proizvodi od meda
Štovanje pčele i meda jest trajnost i stalnost tijekom cijele povijesti. U njihovu čast ispjevane su mnoge pjesme. Evo i pjesme hrvatskoga pjesnika iz Graca kod Neuma Pere Pavlovića s naslovom Medeno jato, koja je objavljena 2009. god. u njegovoj stihozbirci Rogožari puni bilja, str. 476-477.

Medeno jato

Hajde majko u kućicu
Hajde medena
Medenika i melisa
U kućicu milena

Riječ meka
Ustreptat će
Iscvjetat će
Oteščat će
Od svjetlosti bilja i obilja

Omedenila rilca
Zarosila krilca
Zazujale pčelice
Nebeske miruše peludnice

Pelin bagrem trn vrijes
I zanovijet
Slio se u mednu kaplju
Cijeli mirisni svijet

Riječ saće
Časkom meni
Časkom tebi
Od miline zakliktat će:

U kućicu majko
U kućicu jedina
U ulište zlato
U medeno jato

 

Najnovije

Najčitanije