joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sun16062024

Ažurirano05:00:19 PM

Bilobrkova pećina: jedna od najljepših legendi Hrvata u BiH

  • PDF

U Bilobrkovoj pećini, kazuje legenda, sakrivena je crkva pred Turcima. Povremeno ona se javlja svojim zvonima. Mnogi su čuli te zvukove, koji, u stvarnosti, mogu potjecati od strujanja zraka kroz prsline i pukotine stijene, pred vodnim valom koji putuje podzemnim drenom. U njoj se zaista govorila sveta misa u potaji.


Stvarnost i legenda su se susrele u Bilobrkovoj pećini. U velikom strahu za svoje svetinje, davnih vremena čovjek je stvorio legende i u njih sakrio svoje blago. Po tom smo jedinstven narod u svijetu.

Taj prirodni krški fenomen - Bilobrkova pećina, smjestila se u Vinici podno Zavelima. To područje, s okolnim Roškim Poljem, obećana je zemlja, danas nažalost slabo nastanjena sa mnogo gotovo opustjelih sela. Razlog takvom stanju valja potražiti u nesklonosti proteklih političkih sustava. Drugih razloga teško je pronaći. Riječ je o obećanoj zemlji na koti oko 900 m.n.m. Prirodne čiste vode u izobilju, čak za pokretanje značajne industrijske proizvodnje. Erozijski bazis je svega 10 m ispod kote terena. Jedan kamenolom, koji je otvorio drugu eksploatacijsku etažu, potopljen je bistrom vodom! To obilje podzemne vode planina Zavelim skreće prema Vinici kuda otječe podzemnim prirodnim drenom, te približno na koti 300 m.n.m. istječe kroz pećinu, Bilobrkovu pećinu.
Čitavo područje je, inače, posuto biserima krške morfologije, jamama i pećinama slabo istraženima.
Na kraju se možemo nadati da će, ako ne već danas, onda sutra, ova obećana zemlja postati topli i siguran dom mnogim povratnicima razasutim diljem svijeta.

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije