joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sun10122023

Ažurirano05:00:19 PM

Vinica moli i pomaže braći i sestrama u nevolji

  • PDF

U Vinici je 12. prosinca 2010. proslavljena Nedjelja caritasa, koja se poklapa s Trećom nedjeljom došašća, svečanim euharistijskim slavljima u 9 i 11 sati u župnoj crkvi Rođenja Marijina, te u 14 sati u Rošnjačama.

Misama je predsjedao mjesni župnik don Ilija Drmić koji je uglavnom sabranim vjernicima čitao i mjestimice komentirao poslanicu biskupa Franje Komarice u povodu Nedjelje caritasa. Ova nedjelja u vrijeme došašća samo je proročki glas svima nama kršćanima i svim ljudima dobre volje da shvatimo potrebu svekolikoga pomaganja ugroženima uokrušce nas i u ovome svijetu, te da se to čini iz dana u dan. Ovo je ujedno i poruka da se čovjek oslobodi svoje sebičnosti i da ne misli samo na sebe, nego na sve ljude, poglavito one koji su potrebni jer su u nekoj nevolji. Sva lemozina koja se te nedjelje skupila u svim našim crkvama ide za karitativne svrhe. Osim toga vinički župnik je rekao da je ova župa posve uključena u karitativnu djelatnost i već tri godine redovito prikuplja rabljenu i novu odjeću, obuću, hranu i lijekove, te u tom smislu surađuje s Biskupijskim caritasom u Mostaru, pojedinim župnim karitasima i napose s humanitarnom udrugom Kap ljubavi sa sjedištem u Tomislavgradu koju vodi fra Jozo Radoš Đoka.
Toga dana također vjeroučenici ove župe koji idu u osnovnu školu u Aržano, sa svojim učiteljicama, Zdenkom Ljubičić i Anom Bodrožić, pripremili su razne korisne predmete i božićne čestitke koje su ponudili pred crkvom svim prisutnim vjernicima, a oni su zauzvrat davali svoje novčane priloge koji će biti namijenjeni za humanitarne, odnosno karitativne svrhe kod nas ili negdje drugdje, svakako osobama koje su vrlo ugrožene i koje su u tom smislu najpotrebnije naše ljudske i kršćanske pomoći. Ovo je bila djeci i mladima izvrsna pouka o dobrotvornoj ljubavi, o kojoj se vrlo često brine naš Biskupijski caritas šaljući djeci štedne kutijice i nudeći druge oblike suradnje, a svim ostalim vjernicima ispit savjesti i poticaj na takvu trajnu ljubav prema svojim mogućnostima.
Dan poslije proslave Nedjelje caritasa član Župnoga pastoralnog vijeća i predsjednik Mjesne zajednice Ivan Mamić i njegov sin Mate skupa sa župnikom odvezli su u mostarsku župu sv. Ivana Apostola i Evanđelista u Centru - Zaliku pun kamion i automobil prikupljene odjeće, obuće i ostaloga potrebita za ljude u nevolji. Župnik don Mladen Šutalo izrazio je svoju zahvalnost viničkom župniku i svima onima koji su darovali sve ovo te time očitovali u predbožićnom vremenu svoju kršćansku solidarnost s onima koji su siromašni. To je najbolji oblik čestitanja Božića kroz izraz dobrotvorne ljubavi.

 

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije