joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Fri19072024

Ažurirano05:00:19

Susret vjeroučitelja i ministranata župa Vinica i Aržano

  • PDF

U župi Vinici priređen je 27. travnja 2011. Dan vjeroučenika i ministranata za samu župu Vinicu, zatim susjedne župe Vir i Aržano. U svemu se sabralo 40 vjeroučenika, od kojih su mnogi i ministranti i čitači, na čelu sa svojim župnicima: don Petrom Vuletićem, don Antom Čipčićem i don Ilijom Drmićem.

Ovaj susret, nazvan i uskrsni vinički Emaus, odvijao se na Trgu hrvatskih branitelja, gdje je spomenik žrtvama svih ratova, a posebice ratova u 20. st. koji su odnijeli u svemu 259 Hrvata iz župe Vinice, zatim stara crkva iz 1858. god. i mjesno igralište koje je sagrađeno početkom kolovoza prošle godine uoči Dana viničkoga zajedništva.

Ovi vjeroučenici najprije su sudjelovali u staroj crkvi na misnom slavlju što ga je predvodio don Ante, a propovijedao don Petar. U svojoj propovijedi rekao im je nekoliko važnih činjenica za njihov svekoliki rast, a posebno onaj duhovni. Istaknimo samo to da Bog od njih traži napor u svladavanju svih zadataka školskoga i vjeronaučnoga programa, te sve to učenje treba biti iz ljubavi prema sebi, onima koji im pomažu u njihovu rastu i sazrijevanju, zatim njihovim roditeljima, te pogotovo iz ljubavi prema Bogu koji ih je obdario svojim talentima i traži da se u tom smislu ostvare. Kroz učenje stječe se znanje koje će biti od koristi za budući život i rad, te psihička i vjerska zrelost što će im pomoći u biranju istinskih životnih stavova. Udio u liturgijskim čitanjima imali su dvojica vjeroučenika, a tijekom misnoga slavlja zapjevano je nekoliko uskrsnih pjesama.

Odmah nakon mise uslijedio je vjeronaučni kviz koji je pripremio i vodio don Petar, inače vrlo poznat kod nas po sudjelovanju sa svojim vjeroučeničkim ekipama na vjerskim kvizovima i vjeronaučnim olimpijadama. Sva pitanja odnosila su se na korizmu, Veliki tjedan, vazmeno trodnevlje, na naš najveći kršćanski blagdan Uskrs, te na uskrsno vrijeme i stožerne blagdane u njemu: Uzašašće, Duhove, Presveto Trojstvo i Tijelovo. Sve tri ekipe bile su dobre i može se reći da su osvojili prva mjesta, jer svrha ovoga kviza nije bila natjecateljska nego poticateljska za učenje vjeronauka u školi i u župi, te sudjelovanje u blagdanskim i nedjeljnim svetim misama.

Po završetku ovoga duhovnog dijela održano je natjecanje u nogometu na spomenutom mjesnom igralištu. Ni u ovome športskom dijelu susreta nije bilo toliko naglasak na pobjedi, koliko na druženju, upoznavanju i povezivanju bez obzira na obližnju granicu jer su i jedni i drugi vjeroučenici braća i sestre u narodnosnom i vjerskom smislu. Završivši oko podne igru, otišli su u župnu crkvu gdje su zapjevali u čast Bogu jednu pjesmu, razgledali vitraje, spomenik u čast glagoljašima i crkveno dvorište koje se još uvijek uređuje. Nakon toga uslijedilo je blagovanje u župnom dvoru.

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije