joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sun10122023

Ažurirano05:00:19

Pasionska igra Muka Gospodina našega Isusa Krista

  • PDF

Muka Gospodina našega Isusa KristaNa Četvrtu nedjelju korizme - Sredoposna 18. ožujka 2012. s početkom u 17 sati u dvorani Karmela sv. Ilije Zidine izvedena je Muka Gospodina našega Isusa Krista.

Piše: don Ilija Drmić

Na ovoj izvrsnoj pasionskoj igri bili su vjernici sa svojim svećenicima župnicima iz četiriju buškoblatskih župa: Grabovice, Rašeljaka, Prisoja i Vinice. Na početku pozdravio je u svoje ime, zatim u ime producenta fra Ivana Lukača i 32 glumca domaćine oce karmelićane i sve nazočne goste i gledatelje redatelj ovoga religijskoga djela Ante Nadomir Tadić Šutra. Nakon toga otpočela je predstava koja je razvijala lagano i uvjerljivo sve detalje iz Isusova života od Posljednje večere na Veliki četvrtak, zatim događaja Velikoga petka Muke u Getsemaniju, utamničenja, Judine izdaje, Petrova zatajenja i kajanja, suđenja pred Svećeničkim vijećem, Anom i Kajfom, te pred Poncijem Pilatom i Razapinjanje nakon čega slijedi, a to nije prikazano, pokop i trodnevni boravak u grobu, te slavno uskrsnuće. Radnja je u određenim trenucima prikazana vrlo snažno i žustro kako narav samih evanđeoskih događaja i traži. Upravo to izaziva kod gledatelja svojevrsno uzbuđenje, a nevino osuđeni Jaganjac u nama budi samilosno osjećanje, čin vlastitoga kajanja za grijehe kojima smo i mi sami sudjelovali u suđenju Isusu iz Nazareta. Na kraju gledanja čovjek osjeća određeno unutarnje oslobođenje što se dogodilo tijekom predstave kroz poistovjećivanje s osobama koje se neizmjerno kaju zbog osude Onoga koji je uistinu Božji Sin.

Prisutni gledatelji nagradili su burnim pljeskom i čestitkama ove kninske amaterske izvođače među kojima je više generacija i raznih zanimanja, od srednjoškolaca do dogradonačelnika Knina, naravno na čelu s ravnateljem, inače pjesnikom, kulturnim djelatnikom i umirovljenim časnikom Šutrom, zatim producentom i ujedno duhovnim vođom fra Ivanom koji je izvrsno odigrao ulogu velikoga svećenika Kajfe.

Tekst je uzet iz djela Passus, Crucifixus et Mortuus fra Flavijana Štolca. Prilagodio ga je fra Josip Ante Soldo, zatim franjevački bogoslovi s fra Šimom Samcem i fra Milom Čirkom. Izvedba su počeli izvoditi makarski bogoslovi 60-ih godina prošloga stoljeća s dr. fra Ćirom Markočem. Najplodnije razdoblje bilo je od 1975. do 1985. god. Izvedena je 85 puta po Hrvatskoj, BiH i Njemačkoj. Franjevački bogoslovi zadnju izvedbu imali su u Makarskoj 8. travnja 1998. Od 2000. god. ovo djelo vrhunske religiozne vrijednosti izvodili su župljani župe sv. Ante u Kninu pod vodstvom fra Pavla Norca Keve i ovdje spomenutih djelatnika. Zahvaljujući ocima karmelićanima predstava je izvedena i u Karmelu sv. Ilije na zadovoljstvo svih nazočnih. Zahvale glumcima i njihovim voditeljima, kao i cijeloj režijskoj ekipi izrekao je prior samostana o. Dominik Magdalenić. Ustvrđeno je da je ovo zaista prava duhovna korizmena obnova i izvrsna priprema za slavlje Uskrsa.

Najnovije

Najčitanije