joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Fri19072024

Ažurirano05:00:19

Vitraji na crkvenim vratima u Vinici

  • PDF

Vitraji na crkvenim vratimaU povodu nadolazećeg Uskrsa ove 2012. godine na glavna ulazna vrata župne crkve, 27. Ožujka, 2012. postavljena su tri nova vitraja, koje je početkom 2012. izradio akademski slikar Jure žaja, rodom iz Aržana, a živi i radi u Zaprešiću.

Piše: don Ilija Drmić

Nakon postavljenih 13 vitraja u župnoj crkvi Marijina Rođenja u Vinici 2001. god., što ih je uradio naš domaći slikar Ante Čulo iz Bukove Gore a nastanjen u Zagrebu, postavljena su 27. ožujka 2012. tri nova vitraja na glavnim ulaznim vratima iste župne crkve. Ova tri vitraja uradio je početkom 2012. god. akademski slikar Jure Žaja, rodom iz Aržana, a živi i radi u Zaprešiću. Postavio ih je sam umjetnik Žaja uz asistenciju Petra Urtića i Filipa Jurčevića. Prikazuju simboliku poruke: Živi u Bogu, zatim sidro (Isus Krist), goluba mira s maslinovom grančicom u kljunu (Duh Sveti), odnosno Presveto Trojstvo. U crkvi imamo sliku Presveto Trojstvo akademskoga slikara Bože Drmića, koja je nastala 1985. god. u povodu proslave 100. obljetnice uspostave župe Vinice, kada je župnik bio don Ante Ivančić Bikić (župnik: 1977.-1986.). Poruka je i vitraja i ove slike vrlo jaka za svakoga vjernika koji dođe u ovu crkvu moliti se Bogu ili obaviti svoj zavjet. Sada je po mišljenju slikara i kipara Jure i mjesnoga župnika don Ilije Drmića zaokruženo djelo uređenja crkve oslikanim prozorima. Jedino još nedostaje oltarna slika Male Gospe, a na pomolu je i njezino ostvarenje.


Vitraji na crkvenim vratima župne crkve u Vinici

Ova crkvena vrata darovali su Marija i Mirko Ćalušić u vrijeme temeljite obnove župne crkve 1999. god. za vrijeme župnika don Joze Ivančića (župnik: 1986.-2007.). Vitraji su također darovi pojedinih obitelji. Sada se traže darovatelji među domaćim i odseljenim vjernicima iz župe Vinice za ova tri vitraja na ovim župnim vratima (koštaju s ugradnjom 950 €, ali Jure je cijenu smanjio na 550 € iz ljubavi prema Vinici). To se može motivirati kao zahvalni i zavjetni dar.

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije