joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Fri19072024

Ažurirano05:00:19

Rad na uređenju crkvenoga dvorišta u Vinici i druge zanimljivosti

  • PDF

Crkveni dvorTko sadi u svojoj kući, neka pomisli i na ovu svoju župu, pa neka i u njoj ostavi svoj trag cvjetajuće i rastuće dobrote i ljepote što će unijeti sklad ne samo u ovo viničko ozelenjelo prostorje, nego što više i u svemirska prostranstva, a da ne govorimo o duši koja će tuda radosno i s užitkom proći klanjajući se Euharistijskom Kristu u našoj župnoj crkvi Rođenja Marijina.
Piše: don Ilija Drmić

Od ponedjeljka pa do petka (31. travnja - 4. svibnja) radi se na uređenju crkvenoga dvorišta u župi Vinici, a nastavak radova uslijedit će i u sljedećem tjednu, i to na dovršenju nekih neophodnih poslova u dvorištu i u starom župnom dvoru, koji će biti u pozornosti naših umjetnika u slikarskoj koloniji od 11. do 13. svibnja o. g., jer je taj dvor s kraja 17. st. bio kula muža one naše glasovite Hasanaginice o kojoj je hrvatski puk spjevao najljepšu hrvatsku i svjetsku baladu uklopivši u nju njezinu tešku životnu priču punu bola, jada i čemera. Da bismo mogli primiti i ugostiti 25 slikara, potrebno se pripremiti i u smislu sređivanja dvorišta, a i na drugi način, pogotovo nam je nužna hrana i piće za naše goste, te materijal na kojem će risati i boja kojom će nacrtati neke posebno zanimljive detalje iz Vinice. Slike će ostati nama, nosit ćemo ih na prezentacije knjige Vinička bašćina (Osijek, Zagreb, Bjelovar, Split, Makarsku - Vepric, Karmel sv. Ilije Zidine...).


Ilija Ćurković i Petar Šiško fugiraju zid


Frane Grgić kosi, a Petar Šiško pok. Ante fugira ogradni zid

U tom smislu javili su se Ilija Ćurković i Petar Šiško da bi fugirali zid oko crkvenoga dvorišta, a Frano Grgić da bi pokosio vrlo osebujno naraslu travu jer je bilo obilnih travanjskih kiša, te župnikova nevjesta Jagoda i Zlata Nena Prljević pokupile su travu i odvezle je u određena spremišta. Sve cvijeće i biljke, zasađeni jesenas i početkom ovogodišnjega proljeća, dobrano su i bujno krenuli u rast što će se razrasti do ugodne veličine i ljepote. Prostora za sadnju ima u izobilju za sve odseljene i domaće žitelje župe Vinice, djecu, mlade, žene i muškarce, samo neka se pazi na vrste prikladne našem podnebesju i na vrijeme sadnje. Tko sadi u svojoj kući, neka pomisli i na ovu svoju župu, pa neka i u njoj ostavi svoj trag cvjetajuće i rastuće dobrote i ljepote što će unijeti sklad ne samo u ovo viničko ozelenjelo prostorje, nego što više i u svemirska prostranstva, a da ne govorimo o duši koja će tuda radosno i s užitkom proći klanjajući se Euharistijskom Kristu u našoj župnoj crkvi Rođenja Marijina.


Nena i Jagoda kupe sijeno

Budući da nije dulje vrijeme radio župni telefon (021/724-400), osim mobitel (098/970-6376), vrijedni Filip Prljević je radio na otklanjanju kvarova, a osposobio je i druge potrebite alatke za rad u dvorištu i drugdje. Telefonija sada funkcionira, s tim da se župnik ispričava svima koji su zvali a nisu uspjeli dobiti vezu, koja se onda mora uspostavljati posrednim načinima. I to je tako vrlo često u ovim stranama. Mlađe molimo da pišu poruke na župni e-mail ( Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ), što je do sada najuspješnija komunikacija.

Svibanjska pobožnost je u tijeku. Svake večeri u 18 sati moli se krunica, a potom se slavi sveta misa. Četvrtkom nakon misnoga slavlja slijedi i klanjanje pred Presvetim Euharistijskim Kristom.

Najnovije

Najčitanije