joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sun19052024

Ažurirano05:00:19

Završetak školske i vjeronaučne godine u župi sv. Jure Vir

  • PDF

U osnovnoj školi Franice Dalera u Viru kod Posušja obilježen je završetak školske godine 2012./2013. svečanom akademijom što su je priredile učiteljice sa svojom ravnateljicom Mirjanom Mikulić i izvele u velikoj dvorani uoči sv. Ante 12. lipnja 2013. od 9 do 10,30 sati.
Piše: don Ilija Drmić

Na ovoj predstavi bili su nazočni predstavnici županijskih i općinskih vlasti, mjesni župnici don Ante Ivančić iz Zagorja i don Ilija Drmić iz Vira uza sve djelatnike ove škole, koje je sve pozdravila ravnateljica naglasivši sadržaj programa i da će misa zahvalnica za virsku djecu biti u nedjelju 16. lipnja u 9 sati kada inače djeca redovito dolaze na misna slavlja i kada pjeva Župni zbor.
Akademija je počela pjevanjem hrvatske himne, a završila glazbenim nastupom posuškoga pjevača Ivice Bage čije pjesme svi učenici vrlo dobro znaju, kao i njihovi roditelji i skrbnici koji su bili na ovoj završnoj i oproštajnoj predstavi od minule školske godine. Između tih dviju točaka odvijao se osebujni i raznovrsni dječji program što se sastojao od recitacija, recitala, igrokaza, pjevanja i plesanja, a najupečetljivije bilo je igranje narodnoga kola skupine učenica u narodnim nošnjama kraja, jer upravo toga manjka u Viru i užem okružju a pojedinci u ovoj školi pokušavaju probuditi upravo tu razinu svijesti kod naše djece i mladih, čiji su preci njegovali narodno stvaralaštvo i folklor. Da je to tako, pokazuje i etnografska zbirka narodne radinosti ovoga kraja koja je smještena u pojedine niše na hodnicima škole. Tijekom programa pojedini zaslužnici za ovu školu i uspješni učenici dobili su prigodne nagrade.
Učenici 4. r., njih 11, primilo je ove godine Prvu svetu pričest, a 18 učenika 8. r. primit će Svetu krizmu skupa s 37 učenika 1. i 2. r. srednje škole 22. lipnja o. g. Svi ovi i ostali učenici imaju redovitu vjeronaučnu nastavu u školi, a pohađaju i dodatnu župnu katehezu kojom se polagano uvode u sakramente koje će primati, kao i u sve druge lijepe stvari naše vjere. Primanje sakramenata jest najveći dar Crkve ovim vjeroučenicima, kao i njihovo sudjelovanje u središnjem sakramentu a to je sveta misa ili euharistija koja okuplja i zaokuplja svetim.


Ažurirano Srijeda, 17 Srpanj 2013 15:36

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije