joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Fri19072024

Ažurirano05:00:19

Proslava sv. Josipa Radnika u Blaževićima i Vlaki, te zlatni pir Ante Drage i Pavice Blažević

U kapelici i groblju zaselaka sela Pasiči Blaževića i Vlake proslavljen je 1. svibnja 2012. zaštitnik sv. Josip Radnik, a nakon mise uslijedilo je slavlje u Blaževićima i Vlaki po obiteljima, a u restoranu Panorami sabrali su se na druženje i objed uz rodbinu zlatoslavljenika Drage i Pavice, brojni prijatelji i uzvanici.
Piše: don Ilija Drmić

U kapelici i groblju zaselaka sela Pasiči Blaževića i Vlake proslavljen je 1. svibnja 2012. zaštitnik sv. Josip Radnik. Svečano misno slavlje predvodio je umirovljeni svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije don Tadija Pavlović, a koncelebrirali su župnik don Mijo Klarić, don Joko Blažević, don Ilija Drmić, don Petar Vuletić, don Ante Ivančić Bikić, don Mihovil Zrno, fra Tomislav Brekalo, don Ante Čipčić, o. Jakov Mamić, don Marko Lukač i don Marko Crnjak. Na misi su svirale i predvodile pjevanje časne sestre Klanjateljice Krvi Kristove iz Glamoča. Najprije je obavljena prosidbena procesija oko groblja i blagoslov polja, a potom je uslijedila sveta misa, za vrijeme koje je osamdeset i jednogodišnji don Tadija, bivši župnik Rašeljaka (župnik: 1961.-1962.) održao prigodnu i vrlo pobudnu propovijed. Obuhvatio je sve bogatstvo dana i slavlja: spomendan sv. Josipa Radnika; dan rada i radnika; Gospin mjesec u kojem je naglasak na zdravom obiteljskom ozračju i životu; proslava zlatnoga pira bračnoga para Ante Drage Blaževića i Pavice r. Renić koji su se vjenčali na Stepinčevo 10. veljače 1962. pred ovim svećenikom, dakle prije 50 godina, u župnoj crkvi u Rašeljkama; usporedba prijašnjega moralno stabilnijega i sadašnjega ubrzanog i rastrešenog oblika života i rada, te drugo što je u svezi s ovim “šutljivim svecem Crkve“ u smislu riječi i govora, a vrlo privlačnim u smislu ostvarenja Božjega poziva u svome životu služeći Svetoj obitelji (josipologija). Josip sve poziva na poštivanje Deset Božjih zapovijedi, zatim na vršenje svojih svakidašnjih dužnosti u duhu tih zapovijedi, te na vrednovanje svega što je moralno vrijedno i što izgrađuje obitelj, ljudske zajednice i sve pojedince, muževe i žene našega vremena. Spomenuti slavljenici ponovno su jedno drugome stavili blagoslovljene prstene što su im ih s buketima cvijeća prinijeli sin i kći bratića Ivice Marka. Na kraju misnoga slavlja riječi zahvale svima nazočnima, a napose zlatoslavljenicima, izrekli su župnik don Mijo i don Joko kojemu su ti slavljenici stric i strina. Uručene su im i uokvirene čestitke s lijepo ispisanim porukama pape Benedikta XVI. i našega biskupa Ratka Perića. Don Joko je spomenuo prošlogodišnji nemili događaj krađe zvona s njihove kapelice čije su krhotine pronađene i sačuvane. To mu je bio povod da, unatoč ovoj svečarskoj prigodi, pozove sve domaće i odseljene vjernike ovih dvaju zaseoka na prikupljanje snage za obnovu groblja i kapelice.


don Tadija Pavlović propovijeda svima

 Nakon mise uslijedilo je slavlje u Blaževićima i Vlaki po obiteljima, a u restoranu Panorami sabrali su se na druženje i objed uz rodbinu slavljenika brojni prijatelji i uzvanici, među kojima su bili i spomenuti svećenici kojima se pridružio i župnik Prisoja don Gordan Božić. Vinički župnik don Ilija čestitao je Dragi i Pavici u svoje ime i u ime svih župljana s kojima su do 1. svibnja 1997. činili skupa sa svim vjernicima Vlake i Blaževića jednu župnu zajednicu, darovavši im tek iz tiska izišlu knjigu s naslovom Vinička bašćina. Dodao je da će se i oni prepoznati u ovoj knjizi na više mjesta jer su s ostalim nekoć brojnim vjernicima tkali sag te viničke vjerske, duhovne, kulture, društvene i svekolike druge baštine, odnosno bašćine kako je upotrijebljen oblik šćakavizma u naslovu knjige koji nas povezuje s velikom hrvatskom i baštinom i bašćinom uma i rada, duha i daha. On se spomenuo i svoga poznanstva s ovom obitelji od 1970. god. kad je s Jokom otputovao u sjemenište u Zagreb. Pratili su ih svojim molitvama skupa s Jokinom majkom Anom. U ovome slavlju očitovana je i hrvatska glazbena baština, napose ganga, koju su zapodjenuli svećenici na čelu s don Jokom i don Antom Ivančićem Bikićem, koju inače odlično pjeva i slavljenik Drago. Don Gordan je vrsno svirao, a sabrani gosti izvrsno pjevali popijevke iz naše svete hrvatske i buškoblatske bašćine sve radi zlatoslavljenika čiji primjer treba biti privlačan i svim mladima koji u ovo naše vrijeme ulaze u brak.


Drago i Pavica za vrijeme slavlja

 

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije