joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sun19052024

Ažurirano05:00:19

Misa na Zvizdinu Podu pri Zavelimu

  • PDF

Misa na Zvizdinu Podu

U subotu 30. srpnja slavljena je sveta misa na Zvizdinu Podu, mjestu koje se nalazi ispod vrha planine Zavelim, odakle pada veličanstven pogled na buškoblatski kraj, cijelu župu Vinicu, Aržano, Studence i još dalje u svim pravcima, pa čak i do Jadranskoga mora.

 

Misno slavlje predvodio je župnik župe Vinice don Ilija Drmić, koji je tom zgodom održao prigodnu propovijed sabranoj vjerničkoj zajednici, odnosno hodočasnicima na ovo brdo. U svojoj propovijedi govorio je o povijesnim vrijednostima ovoga kraja, zatim o moralnim zasadama ljudi koje se temelje na Božjim zapovijedima, o neopisivoj ljepoti brda i prodolina što mirišu raznovrsnim ljekovitim biljkama, travkama, cvijećem, obiluju većim brojem divljači i životinja te bistrih izvora pitke i nepcu slatke vode. Napose je govorio o svećenicima glagoljašima kojima je u Vinici podignut spomenik na kojemu se nalaze medaljoni u bronci s njihovim likovima što ih je uradio akademski kipar Jure Žaja, rodom iz Aržana a nastanjen u Zaprešiću. Rekao je: “Ovim vrijednostima što su njegovane u ovoj našoj viničkoj kotlini i po ovim brdovitim prostorima trebamo se diviti, njegovati ih i živjeti gdje god da se nalazili diljem svoje domovine Hrvatske ili pak svijeta. One nas čine vrijednima pred svima koji žele živjeti časno, čisto i čestito gradeći osobni, narodnosni, društveni i crkveni život. Ne smije se dogoditi da se stidimo onih vječnih, praiskonskih vrednota koje stvaraju i grade ovaj život i svijet u dobroti i ljubavi, niti pred njima trebamo imati osjećaj manje vrijednosti, nego naprotiv osjećaj uzvišenosti i istinskoga vjerničkoga i hrvatskoga ponosa.” Misno slavlje popraćeno je lijepim pjevanje pod vodstvom bogoslova Marijana Šiške uz jako puhanje ugodnoga vjetra, koji kao da je svirao melodije pjesama.
Na početku mise župnik je blagoslovio kamenu kapelicu s oltarom, zatim 50 krunica i drugih devocionalija koje je donio Anđelko Jurčević - Salapić, te na kraju mise obdario tim posvećenim predmetima sve prisutne. On je 2006. god. podigao s prijateljima metalni križ na ovome mjestu, a 2010. god. nabavio je Gospin kip i podigao malu kapelicu s oltarom. Od ovoga slavlja Gospin kip, koji je od prošlogodišnje svete mise na ovome mjestu koja je bila 1. kolovoza bio u župnoj crkvi u Vinici, bit će u ovoj kapelici. Od župne crkve pa do Zvizdina Podao iznio ga je Anđelko uz pomoć svoje supruge i kćerke. Pitali smo ga na kraju: Anđelko, možete li nam ukratko reći svoj razlog podizanja ovoga križa, kapelice s Gospinim kipom i oltara? “Ja sam po ovoj planini Zavelimu bio čoban u ona davna prohujala vremena kada sam bio bos i gladan, ali u svome srcu uvijek radostan i poletan za sve ono što je sveto i lijepo. Molitva mi je bila lijek mojoj duši i neopisiva nutarnja radost i uzdignuće duše u visine. Ovo svoje siromaštvo tijela i bogatstvo duha neću nikada zaboraviti. To me je neprestance pratilo kroza sve dane moga života i rada po Europi. Spomen na to jest upravo ovo što vidite, ovo gdje se misa slavi i gdje se Bog hvali: Hvalite Gospoda s nebesa, hvalite ga u visinama! To je moja poruka svima ovim što sam srcem i ljubavlju podigao na dragome Zvizdinu Podu.”

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije