joomla templates

ZAVIČAJNO DRUŠTVO ZAVELIM

okuplja brojne iseljene i raseljene stanovnike iz zavelimskoga kraja i njihove potomke...

Sun16062024

Ažurirano05:00:19

Blagoslovljena kapelica Majke Božje u zaseoku Čauševcu sela Zaljuti

  • PDF

Kapelica Majke Božje

U subotu 13. kolovoza za vrijeme svete mise blagoslovljena je mala kapelica u čast Majke Božje u zaseoku Čauševac sela Zaljuti. Misno slavlje predvodio je vinički župnik don Ilija Drmić koji je blagoslovio i ovu kapelicu, što ju je podigao Stipe Đivić sa svojima u čast Gospi, svojoj Domovini i svojoj pokojnoj majci Mili r. Kovač.

Kapelicu sa znakom ribe projektirao je i izgradio ing. Milan Čamber iz poduzeća Vir Mramor. Radovi su tekli u drugoj polovici srpnja i početkom kolovoza ove godine. Ostalo je još uređenje okoliša oko ove kapelice i postavljanje metalnih vratašca da bi Gospin kip bio zaštićen.

Don Ilija je u svojoj propovijedi govorio o ljepotama ovoga kraja i povijesnim vrijednostima, među kojima su i vinički glagoljaša, što ne smijemo smetnuti s uma niti zaboraviti i potpunoma ostaviti. Najvažnije čime se možemo ponositi jest naše poimanje braka i obitelji u duhu jedne, svete, katoličke i apostolske Crkve. Ova nova podignuta krajputaška kapelica u čast Majci Božjoj pokazateljem je da postoje uvijek oni koji svojim životnim primjerom očituju svoju ljubav prema svome rodnom zavičaju i svim vrijednostima u njemu. Ovakva djela sile nas da se još više prignemo u obnovi cijeloga svoga kraja, posebice izgradnjom puteva, vododovoda, zavičajnih crkava s njihovim okružjem, grobljanskih crkvica kao što se obnavlja crkvica Duha Svetoga u groblju sela Zaljuti i drugo. Sve to daje nam polet i ljubav prema cjelokupnom našem životu i radu.

Nakon mise i blagoslova ovoga lijepog katoličkoga i kršćanskoga znaka u ovome selu Zaljuti, uslijedio je u velikoj i novoj obiteljskoj kući obilati domjenak za sve sudionike ove svečanosti.

VEZANI ČLANCI

Najnovije

Najčitanije